Opt gorile de la Zoo Safari Park din San Diego au fost testate pozitiv la coronavirus, în ceea ce este considerat primul caz cunoscut în lume de transmitere a virusului SARS-CoV-2 la maimuţe mari.
Directorul executiv al parcului, Lisa Peterson, a confirmat că se crede că opt gorile care locuiau împreună într-o parte a parcului au luat virusul și că unele tușesc.
Reprezentanții Zoo Safari Park au testat probe de fecale ale gorilelor care au indicat că primatele aveau coronavirus.
Se pare că infecția ar fi ajuns la gorile de la un angajat al parcului, testat pozitiv pentru virus, dar asimptomatic și care a purtat mască tot timpul când a fost în preajma lor.
Parcul zoologic a fost închis publicului în 6 decembrie ca urmare a instituirii măsurilor de carantină în California pentru a limita răspândirea cazurilor de COVID-19 în creștere.
Veterinarii monitorizează îndeaproape gorilele care vor rămâne în habitatul lor din parc, a precizat Peterson. Gorilele primesc vitamine, lichide și alimente, însă niciun tratament specific pentru virus.
„În afară de simptome de congestie și tuse, gorilele sunt bine”, a mai spus directorul executiv al Zoo Safari Park, Lisa Peterson, citată de ABC.
În timp ce alte animale sălbatice au contractat coronavirusul de la nurci la tigri, acesta a fost primul caz cunoscut de transmitere către maimuțe mari, care sunt în mod inerent sociale și despre care nu se știe dacă vor avea vreo reacție gravă.
Experții în faună sălbatică și-au exprimat îngrijorarea cu privire la infecția cu noul coronavirus la gorile, o specie pe cale de dispariție, care împarte 98,4 la sută din ADN cu oamenii.
Gorilele infectate cu virusul SARS-CoV-2 din Zoo Safari Park din San Diego sunt gorile de câmpie din vest (Gorilla gorilla gorilla), a căror populație a scăzut cu peste 60% în ultimele două decenii din cauza braconajului și a bolilor, potrivit World Wildlife Fund.
Reprezentanții parcului safari au testat fecalele grupului de gorile după ce două maimuțe au început să tușească în 6 ianuarie.
Oficialii de la grădina zoologică colaborează cu experți care tratează coronavirusul la oameni în cazul în care animalele vor dezvolta simptome mai severe.
Toate aceste maimuțe mari vor rămâne împreună, deoarece separarea lor ar putea fi dăunătoare pentru gorile care trăiesc în grupuri strânse.
Noi virusuri, descoperite la lilieci și animale dintr-o grădină zoologică
O firma din Australia a testat un spray nazal care reduce dezvoltarea coronavirusului
Bolile mortale răspândite de animale sălbatice prosperă atunci când natura este distrusă
Care sunt animalele cu cel mai puternic sistem imunitar din lume