Pe măsură ce Soarele apune în provincia centrală din Zambia, cerul este brusc inundat de zgomotul bătăilor aripilor, iar apoi bezna cuprinde totul din jur.
Aproximativ „10 milioane de lilieci pun stăpânire pe cer”. Această colonie masivă, „cea mai mare migrație de mamifere din lume”, conține a doua cea mai mare specie de liliac de fructe din Africa.
În timpul zilei, liliecii se stabilesc în mlaștina râului Musola din Parcul Național Kasanka, care găzduiește 470 de specii de păsări și 100 de mamifere, iar la apusul Soarelui, liliecii pornesc în căutare de fructe de pădure.
Acest spectacol are loc doar o singură dată pe an, între lunile octombrie și decembrie. Cu toate acestea, experții spun că specia de liliac, crucială pentru restaurarea pădurilor din Africa, este momentan în pericol.
Liliecii de fructe, numiți și „grădinarii Africii”, sunt esențiali pentru restaurarea pădurilor, precum și a copacilor nativi. Acești lilieci călătoresc mii de kilometri, fiind o specie migratoare, însă multe aspecte rămân necunoscute despre comportamentul lor și motivul pentru care se adună în număr atât de mare la Kasanka. De asemenea, pe măsură ce zonele virgine și parcurile naționale devin amenințate, habitatele lor încep să piară.
James Mwanza de la Kasanka Trust, organizație care administrează parcul, a declarat că agricultura comercială este principala amenințare pentru resursele naturale pe care se bazează atât liliecii, cât și comunitățile din jurul parcului.
Deja, mai mult de 24.000 de acri de pădure din interiorul unei zone tampon de aproape 5 kilometri, care înconjoară parcul, interzisă „pentru dezvoltare au fost defrișați pentru agricultura comercială”, a explicat Mwanza.
Potrivit organiziției, printre alte pericole se mai numără pescuitul ilegal, agricultura nesustenabilă, defrișările ilegale și braconajul. Totodată, activiștii au încercat să atenueze aceste amenințări „prin păduri comunitare și alte inițiative”.
Defrișările sunt o problemă majoră în Zambia. O estimare a Centrului pentru Cercetări Forestiere Internaționale sau CIFOR a arătat că țara pierde în fiecare an între 616.763 și 741.316 acri de pădure pentru alimentarea producției de lemn și cărbune, precum și din cauza agriculturii, potrivit Science Times.
Având în vedere că Zambia depinde foarte mult de energia hidroelectrică, o secetă recentă a înrăutățit cererea de combustibil, aproximativ 90% din populație fiind dependentă de lemn pentru energie. În combinație cu creșterea populației și utilizarea excesivă a terenurilor agricole în unele zone, migrația umană care caută regiuni cu păduri virgine precum Kasanka este un impact natural, a explicat Davion Gumbo de la CIFOR.
Cercetătorii au descoperit că mai multe mamifere decât ne-am fi așteptat au blană biofluorescentă