Evitarea unor efecte nefaste ale încălzirii climatice asupra Africii ar fi posibilă prin reducerea cantității de raze solare
Un studiu recent propune folosirea particulelor de dioxid de sulf pentru a reduce riscul de secetă.
Scăderea căldurii Soarelui prin injectare a miliarde de particule strălucitoare de dioxid de sulf în stratosferă ar putea reduce seceta devastatoare care afectează unele părți din Africa, explică un studiu recent, citat de Phys.
Cercetătorii speră că astfel vor putea fi evitate situațiile de secetă extremă care au afectat și amenință să lovească în continuare continentul african. Încălzirea globală până din prezent, care are puțin peste un grad Celsius față de mijlocul secolului al XIX-lea, sporește probabilitatea unor astfel de secete de trei ori, au arătat cercetările anterioare. O creștere de două grade este asociată cu triplare a riscului reprezentat de o creștere cu un singur grad.
O problemă presantă
Tratatul climatic de la Paris din 2015, semnat de aproape toate statele lumii, solicită limitarea încălzirii globală la „mult sub” 2C, un obiectiv pe care mulți experți se tem că nu va fi îndeplinit prea rapid. Pe măsură ce probabilitatea ca încălzirea globală să depășească aceste limite crește, oamenii de știință și factorii de decizie politică analizează cu seriozitate schemele de „geo-inginerie” de răcire a planetei care au fost respinse nu demult ca fiind periculoase și de domeniul științifico-fantastic.
„Oamenii care studiază schimbările climatice devin conștienți de la faptul că reducerea emisiilor nu se dovedește suficientă pentru a limita încălzirea la două grade Celsius, și că blocarea unei mici cantități din lumina solară ar putea fi singura noastră speranță de a realiza acest lucru”, explică Andy Parker, director de proiect pentru Solar Radiation Management Governance Initiative.
Oamenii de știință știu de multă că injectarea unei cantități mari de particule care pot reflecta lumina în atmosfera superioară ar putea răci planeta. Natura face uneori acest lucru. De exemplu, resturile de la erupția Muntelui Pinatubo din 1991 din Filipine au scăzut temperatura medie a suprafeței Pământului mai mult de un an.
Citește și:
Soluţie inedită pentru secetă: transportarea unui gheţar din Antarctica
Cum poate seceta să crească riscul producerii unor cutremure? Cercetătorii se declară îngrijoraţi