Imagini inedite din Munții Rodnei: Prima experiență a unui ied de capră neagră cu zăpada

24 11. 2020, 11:00

Un ied de capră neagră a fost filmat în timp ce intră pentru prima dată în contact cu zăpada. Imaginile au fost surprinse de un angajat al Romsilva în timpul primei ninsori a finalului de an din Munții Rodnei.

Imaginile cu prima experiență în zăpadă a unui ied de capră neagră au fost filmate în zona vârfului Ineu – Lacul Lala Mic din Parcul Național Munții Rodnei. În imagini apare iedul însoțit de doi adulți. Potrivit specialiștilor Romsilva, capra pare că îi face iedului un training de supraviețuire, învățându-l cum să caute hrana sub stratul de zăpadă.

GALERIE FOTO

Din observațiile rangerilor din cadrul administrației parcului, pe masivul muntos ar exista în jur de 120 de exemplare de capre negre.

„Cel mai bătrân mamifer” de pe teritoriul României

Prima numărătoare a caprelor negre din Parcul Național Munții Rodnei s-a făcut în primăvara anului 2004. Atunci au fost văzute 36 de exemplare și ulterior, în toamnă, au fost numărate 61 de exemplare.

Capra neagra este „cel mai bătrân mamifer” existent pe teritoriul României, supraviețuind tocmai din Cuaternar, perioada Marii Glaciațiuni. Astăzi, ea este considerată specie ocrotită și protejată prin lege în România, potrivit Mediafax.

Cum se determină vârsta unui exemplar de capră neagră

Coarnele, spre deosebire de cele ale cervidelor sunt negre și necăzătoare, având o origine epidermică și nu osoasă precum cele ale cerbului.

Masculii au coarnele mai puternice, mai groase și încovoiate, în timp ce la femela încovoierea este mai redusă. Deoarece coarnele nu cad în fiecare an, ca la alte specii din această familie, vârsta unui exemplar de capra neagră se poate determina după numărul de inele de creștere anuale care se adună pe teaca fiecărui corn.