Vulcanul Stromboli, din nordul Siciliei, a erupt cu o explozie atât de puternică încât a revărsat o avalanșă de flux piroclastic și a trimis în aer cenușă chiar și până la o înălțime de peste o sută de metri.
Explozia, mai puternică decât de obicei, a fost surprinsă pe camerele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV).
Imaginile înregistrate de camerele cu infraroșu prezintă erupția inițială ultra-fierbinte și norul ceva mai rece de cenușă și gaze care s-au răspândit pe versant și în aer. Această avalanșă de cenușă fierbinte și gaze este cunoscută sub numele de flux piroclastic.
Erupția vulcanului Stromboli a avut loc luni (16 noiembrie), la ora locală 9:17, iar explozia a generat un flux piroclastic care s-a răspândit de-a lungul depresiunii „Sciara del Fuoco”, înainte de a ajunge în mare.
Stromboli este o insulă vulcanică cu un diametru de 2 km și o înălțime de 926 metri. Este activă în mod regulat, trimițând mici bombe de lavă și cenușă din craterele sale, aproape după un orar. Erupția de luni a fost însă mult mai puternică decât cele obișnuite ale vulcanului.
A trimis în aer un nor de cenușă care s-a înălțat la peste o sută de metri. O ploaie ușoară de cenușă și piatră ponce a căzut apoi în zona dimprejur, potrivit Volcano Discovery. Clădirile și casele din Stromboli, în care locuiesc câteva sute de oameni, nu au fost afectate de erupție.
Aceasta este a doua explozie peste medie a vulcanului Stromboli în ultimele două săptămâni. În seara zilei de 10 noiembrie, camerele INGV au surprins o altă erupție masivă a vulcanului.
Potrivit Universității de Stat din Oregon, erupția acestui vulcanul provoacă rar pierderi de vieți omenești. Cea mai dramatică erupție din istoria recentă a avut loc în 1930, când fluxurile piroclastice și apa de mare opărită au ucis patru oameni. Ultimul deces din cauza vulcanului Stromboli a fost înregistrat în 2019, fiind vorba de un excursionist în vârstă de 35 de ani din Sicilia.
Cel mai activ vulcan al Islandei pare că se pregătește de o nouă erupție
Erupția unui vulcan din Alaska a avut un impact semnificativ asupra Imperiului Roman
Un asteroid și nu activitatea vulcanică a dus la dispariția dinozaurilor
O hartă veche de 2.000 de ani, sculptată pe o rocă vulcanică, a fost descoperită