Imagini în premieră cu o specie extrem de rară de calamar care are „coarne de berbec”

06 11. 2020, 18:00

Scoicile în formă de coarne de berbec sunt structuri mici, delicate și spiralate care pot fi găsite pe plajele din lumea întreagă. Însă, în ciuda omniprezenței lor, proprietarii acestor scoici sunt învăluiți în mister. Până acum, omenirea nu a filmat niciodată această specie.

Un vehicul subacvatic controlat de la distanță (ROV) a oferit recent primele imagini cu un calamar „cu coarne de berbec” (Spirula spirula) în habitatul său natural.

Acesta cefalopod este foarte mic, abia dacă măsoară 7 centimetri în lungime, are opt brațe, două tentacule și o pereche de ochi bulbucați.

GALERIE FOTO

La coadă, ascunsă sub manta, se află o scoică interioară care conține camere cu gaz pe care animalul îl manipulează pentru flotabilitate.

Unde au fost surprinse imaginile

Inițial, oamenii de știință care controlau vehiculul ROV de la Schmidt Ocean Institute nu au realizat la ce animal se uitau. Imaginile au fost surprinse la Marea Barieră de Corali, la o adâncime de aproximativ 860 de metri.

Nava organizației Schmidt Ocean Institute, numită The Falkor, se află într-o expediție care va dura un an și va explora oceanele din jurul Australiei. Oamenii de știință au mai descoperit și alte creaturi nemaivăzute până acum, precum corali negri, spongieri și „pești-scorpion”.

Filmarea a fost distribuită online și a fost confirmată drept prima înregistrare video cu un calamar Spirula în adâncurile mării, habitatul cel mai mare și mai puțin explorat din lumea noastră.

Deși există multe specii care trăiesc la mari adâncimi și nu au fost observate niciodată în habitatul lor natural, această întâlnire rară i-a entuziasmat pe oamenii de știință.

„Caut această specie de mult timp. Fără îndoială este Spirula

Calamarul „cu coarne de berbec” este rareori văzut în sălbăticie, fiind unul dintre cele mai neobișnuite cefalopode din lume, potrivit Science Alert.

În afară de sepie, este singura moluscă despre care știm că mai conține o scoică internă pentru a-i oferi flotabilitate. Însă, spre deosebire de sepie, scheletul acestui calamar este foarte încolăcit. Moluștele din genul Nautilus au scoici asemănătoare, însă în partea exterioară a animalului.

„Caut această specie de mult timp. Fără îndoială este Spirula”, a spus Michael Vecchione, cercetător care studiază calamari la Smithsonian National Museum of Natural History.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un superb calamar eșuat pe o plajă i-a uimit pe trecători. „Arăta ca un animal preistoric”

Calamarii au abilitatea de a-şi modifica ARN-ul

Creierul calamarilor este la fel de complex precum cel al câinilor

Un calamar gigant a fost descoperit de scafandri pe o plajă din Noua Zeelandă