Oamenii de știință au descoperit dovezi care arată că depozitele de metan din Oceanul Arctic, cunsocute drept „giganții adormiți ai ciclului de carbon”, au început să fie eliberate deasupra unei zone vaste din apropierea coastei Siberiei de Est, au dezvăluit jurnaliștii de la The Guardian.
Niveluri ridicate ale gazului cu efect de seră au fost detectate până la adâncime de 350 de metri în Marea Laptev din apropiere de Rusia, astfel stârnind temeri în rândul cercetătorilor că o nouă reacție climatică a fost declanșată, ceea ce ar putea accelera încălzirea globală.
Sedimentele din Oceanul Arctic conțin o cantitate imensă de metan înghețat și alte gaze, cunoscute drept hidrați. Metanul are un efect de încălzire de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon are în 20 de ani. Agenția guvernamentală americană The United States Geological Survey a identificat destabilizarea hidraților din Arctica drept unul dintre cele mai grave scenarii pentru schimbarea climatică abruptă.
Echipa internațională de oameni de știință de la bordul navei de cercetare ruse R/V Akademik Keldysh a declarat că majoritatea bulelor se dizolvă momentan în apă, însă nivelurile de metan de la suprafață erau de 4 până la 8 ori mai mari decât în mod normal, iar această eliberare ajunge în atmosferă.
„În acest moment, cel mai probabil nu va exista un impact major asupra încălzirii globale, însă problema este că acest proces a fost acum declanșat. Sistemul de hidrați de metan din Siberia de Est a fost perturbat și procesul va continua”, a explicat Örjan Gustafsson, om de știință de la Universitatea din Stockholm.
Oamenii de știință fac parte dintr-o expediție internațională care durează mai mulți ani și subliniază că descoperirile lor sunt preliminare. Nivelul de metan eliberat nu va fi confimat decât după ce cercetătorii se întorc, analizează datele și publică studiile în jurnale științifice acreditate.
Însă, descoperirea unei posibile destabilizări a metanului înghețat stârnește îngrijorări că un nou punct critic a fost atins, care ar putea crește viteza încălzirii globale, scrie The Guardian.
Arctica este considerată epicentrul dezbaterii despre vulnerabilitatea depozitelor de metan înghețat din ocean.
Totodată, temperaturile din Arctica cresc de două ori mai rapid decât media globală. Cea mai probabil cauză de instabilitatea este pătrunderea curenților calzi din Atlantic în estul Oceanului Arctic. Această „atlantificare” este produsă de perturbarea climei de către omenire.
Pentru prima dată, gheața din Arctica nu a reușit să se refacă până la sfârșitul lunii octombrie
Fenomenul care micșorează pădurile din Arctica este legat de cel mai poluat oraș al Rusiei
Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire