Pentru prima dată, gheața din Arctica nu a reușit să se refacă până la sfârșitul lunii octombrie
Extinderea și contracția sezoneră a gheții marine arctice au ajuns într-un punct îngrijorător în acest an. Gheața încă nu s-a format într-o regiune cheie de pe coasta Siberiei, deși suntem deja la sfârșitul lunii octombrie. Este pentru prima dată de când se fac măsurători când Marea Laptev nu a reușit să înghețe până acum.
De obicei, gheața marină din Arctica se topește în lunile de vară și reîngheață iarna, totuși amploarea topirii anuale a crescut în ultimii ani. În acest context, specialiștii se așteaptă ca prima vară arctică fără gheață să fie între 2030 și 2050.
Anul acesta a fost unul catastrofal pentru regiune, din cauza caniculei fără precedent care a determinat creșterea temperaturilor cu până la 10° C peste media din Siberia pentru luna iunie.
Acum, în preajma iernii, impactul deplin al verii arzătoare din 2020 devine tot mai clar, deoarece cunoscuta pepinieră de gheață a Oceanului Arctic, respectiv Marea Laptev, nu a reușit să înghețe, având consecințe majore pentru regiunea polară, în ansamblu.
Înghețarea târzie va afecta mediul și va accelera efectul de seră
În mod normal, gheața se formează de-a lungul coastei nordice a Siberiei la începutul iernii și apoi este suflată peste Laptev și dincolo, de vânturile puternice. Pe măsură ce călătorește, transportă substanțe nutritive peste Arctica înainte de a se topi, în sfârșit, în strâmtoarea Fram, între arhipelagul Svalbard și Groenlanda, în primăvară.
Cu toate acestea, o înghețare întârziată înseamnă că orice gheață care se formează anul acesta va avea mai puțin timp să se îngroașe, crescând probabilitatea să se topească înainte de a ajunge în strâmtoarea Fram.
În consecință, planctonul din întreaga Arctică va primi mai puțini nutrienți, reducând astfel din capacitatea lui de a elimina dioxidul de carbon din atmosferă. Această situație va contribui la efectul de seră, rezultând în temperaturi globale și mai ridicate și chiar mai puțină gheață.
„Lipsa înghețului până acum, în această toamnă, este fără precedent în regiunea arctică siberiană”, a spus Zachary Labe, de la Universitatea de Stat din Colorado .
„2020 este un alt an care este în concordanță cu o Arctică în schimbare rapidă. Fără o reducere sistematică a gazelor cu efect de seră, probabilitatea primei noastre veri „fără gheață” va continua să crească până la mijlocul secolului XXI”, a avertizat el.
Gheața Mării Laptev s-a topit mai devreme ca niciodată în acest an
Temperaturile extreme din nordul îndepărtat, în această vară, au făcut ca gheața Mării Laptev să se topească mai devreme decât oricând, lăsând expuse zone vaste de apă deschisă. Pe măsură ce această apă a absorbit lumina soarelui, a atins o temperatură cu 5° C peste medie. Creșterea temperaturii apei a întârziat înghețul pentru iarnă.
„Cantitatea de apă deschisă din această toamnă este absurdă. Trebuie să fim atenți la acești indicatori ai schimbărilor climatice”, a insistat Labe, referindu-se la faptul că neînghețarea Mării Laptev a dus la un record negativ al calotei marine din întreaga Arctică, în acest an, notează IFL Science.
Mai mult, gradul redus de îngheț din acest an care va produce gheață mai subțire va mări șansele pentru o topire și mai timpurie anul viitor, iar efectul de domino va culmina cu o înghețare și mai târzie decât în 2020, în iarna lui 2021.
În această stituație, Labe și alți climatologi avertizează că factorii de decizie trebuie să acționeze cât mai rapid pentru a reduce emisiile și pentru a salva gheața marină din Arctica.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au descoperit o colonie de pinguini mumificați în Antarctica
Fenomenul care micșorează pădurile din Arctica este legat de cel mai poluat oraș al Rusiei
Fără cale de întoarcere. Omenirea va pierde Antarctica pentru totdeauna din cauza crizei climatice
Cea mai mare calotă glaciară rămasă în Arctica tocmai a pierdut o bucată uriașă