Gheizerul Old Faithful erupe cu regularitate, dar în curând lucrurile s-ar putea schimba.
Explozii de apă fierbinte și abur, alimentate de activitatea geotermală a supervolcanului Yellowstone se produc cu regularitate în cazul gheizerului Old Faithful. Oamenii de știință explică faptul că acesta este un comportament relativ nou în termeni geologici. Un studiu recent al activității gheizerului arată faptul că activitatea acestuia variază în timp și că este posibilă chiar o încetare în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, notează Live Science.
În ultimele câteva decenii, oamenii de știință au observat că intervalul dintre erupții al Old Faithful s-a schimbat considerabil, întinzându-se de la aproximativ 60-65 de minute în anii 1950 la aproximativ 90-94 de minute din 2001.
În prezent, în jurul gheizerului nu pot crește copaci, atât din cauza temperaturii apei, dar și din cauza alcalinității apei, care împiedică germinarea semințelor. Cu toate acestea, un studiu realizat în urmă cu câteva decenii a dus la descoperirea unor mostre de lemn care sugerau că activitatea gheizerului s-ar fi diminuat la un anumit moment dat.
Oamenii de știință de la US Geological Survey (USGS) au analizat 13 mostre de lemn mineralizat pe care le-au recuperat din Old Faithful și le-au datat cu radiocarbon. Rezultatele sugerează că acești copaci au crescut în Yellowstone în urmă cu câteva secole, în jurul anilor 1233-1362 ai erei noastre.
„Când am trimis eșantioanele pentru datarea cu radiocarbon nu știam dacă vor avea sute sau mii de ani”, a declarat geologul USGS, Shaul Hurwitz. „A fost un moment uimitor când am aflat că toate mostrele s-au grupat într-o perioadă de o sută de ani, între secolele al XIII-lea și al XIV-lea”, mai adaugă acesta.
Pentru a afla de ce și cum acești copaci au reușit să trăiască în această fereastră relativ scurtă de câteva decenii în care Old Faithful s-a oprit din activitate, cercetătorii au căutat date istorice care ar putea explica condițiile de secetă din acel moment, unde precipitațiile reduse și alimentarea cu apă subterană mai mică ar închide „robinetele” gheizerul.
Nu au fost nevoiți să caute prea mult, datele colectate de o serie de studii anterioare asupra arborilor indicând o serie de perioade secetoase pronunțate în întreaga regiune și în alte părți ale lumii, rezultate din condiții severe în timpul unui episod cunoscut sub numele de Perioada caldă medievală.
„Este momentul în care avem lucruri neobișnuite precum strugurii care cresc în nordul Angliei și o pierdere de gheață marină care le-a permis oamenilor să descopere Groenlanda”, a explicat, paleoclimatologul Cathy Whitlock de la Universitatea de Stat din Montana, care nu a fost implicată în studiu. „Știm că în Yellowstone că era și mai cald și mai uscat. Linia superioară a copacilor era mai sus pe versanți și există dovezi ale mai multor incendii în acea perioadă.”
Cea mai mare supererupție a vulcanului din Yellowstone a fost descoperită. A fost absolut „colosală”
O femeie a suferit arsuri grave după ce a intrat ilegal în Parcul Naţional Yellowstone
Supervulcanul Yellowstone s-a format într-un mod cu totul diferit