O fotografie în nuanțe vibrante de albastru și portocaliu, care evidențiază vasele mici din interioul și din jurul creierului unui pește-zebră tânăr, a câștigat primul loc la concursul de fotografie Nikon Small World, o competiție anuală care prezintă fotografii cu lumea ce ne înconjoară la nivel microscopic, au anunțat reprezentanții Nikon.
În această imagine care poate tăia respirația oricui, vasele limfatice din creierul peștelui strălucesc în nuanțe de portocaliu, la fel ca și restul corpului său, arătând rețeaua complexă a sistemului limfatic, care elimină deșeurile din organism. Totodată, solzii și oasele peștelui sunt evidențiate prin nuanțe luminoase de albastru.
Daniel Castranova, Brant Weinstein și Bakary Samasa, cercetători la Institutul Național de Sănătate (NIH), au surprins fotografia premiată folosind microscopia confocală, o tehnică de imagistică optică. Castranova a „cusut” peste 350 de imagini pentru a obține fotografia finală, pe care reprezentanții concursului au numit-o „uimitoare”.
În cazul peștilor-zebră, vasele limfatice și oasele arată proteine fluorescente în diferite regiuni. Cercetătorii au colorat regiunile iluminate în imagini pentru a putea distinge între diferitele proteine, a explicat Castranova.
Pentru a putea obține imagini cu un pește-zebră viu, Castranova și colegii săi au anesteziat animalul și l-au așezat într-un gel flexibil numit agaroză pentru ca peștele să rămână nemișcat pentru fotografii, însă acoperindu-l cu apă, astfel încât acesta să poată respira.
„Putem să obținem imaginile, apoi să îi scoatem din agaroză și să îi reînviem”, a precizat Castranova. Oamenii de știință au fotografiat acest pește-zebră în timpul mai multor etape ale dezvoltării sale, creând o serie cronologică pentru a arăta de unde provin vasele limfatice din creier și cum se dezvoltă acestea.
Vasele limfatice au fost descoperite pentru prima dată în creierele mamiferelor în 2015 și pot ajuta creierul să elimine toxinele, potrivit NIH. Această imagine a unui pește-zebră face parte dintr-o analiză care demonstrează pentru prima oară că peștii au și ei aceste vase în creier, potrivit Live Science.
Pe locul al doilea în concursul Nikon Small World s-a clasat o fotografie compozită care prezintă dezvoltarea embrionului în cazul unui pește-clovn percula (Amphiprion percula), într-o secvență obținută pe parcursul a patru zile de către fotograful Daniel Knop. Primul ou din stângă a fost proaspăt fertilizat, în timp ce oul de la capătul liniei din dreapta mai avea doar câteva ore până la eclozare, potrivit reprezentanților Nikon. Câștigătorul de pe locul trei, un prim-plan foarte colorat cu limba unui melc de apă dulce, a fost surprins de Igor Siwanowicz, biochimist și neurobiolog la Institutul Max Planck din München, Germania.
Câți pui de crocodil se pot vedea în această fotografie?
Patru minuni cerești au fost surprinse în aceeași fotografie. Cum a fost observată cometa NEOWISE