O fotografie care surprinde un tigru îmbrățișând un copac a câștigat unul dintre cele mai prestigioase premii din lume

16 10. 2020, 18:00

O fotografie care surprinde o tigroaică în timp ce îmbrățișează un brad antic într-o pădure siberiană a câștigat unul dintre cele mai prestigioase premii pentru fotografie din lume.

Fotograful rus Sergey Gorshkov a așteptat 11 luni pentru a surprinde acest moment, cu ajutorul camerelor ascunse. Răbdarea lui a fost din plin răsplătită, fiind numit „wildlife photographer of the year 2020” de către Ducesa de Cambridge la o ceremonie de la Muzeul Istoriei Naturale din Londra.

Fotografia a fost selectată din peste 49.000 de candidați, Roz Kidman Cox, directorul juriului, declarând că fotografia oferă o „imagine unică a unui moment intim, adânc într-o pădure magică”.

Un simbol al sălbăticiei rusești

Animalul fotografiat este un tigru Amur sau siberian, care trăiește în pădurile vaste din estul Rusiei, o populație mică fiind chiar și peste graniță în China și posibil și în Coreea de Nord. Vânat până aproape de dispariție, tigrul este încă în pericol din cauza braconajului și defrișărilor, care îi afectează prada, în mare parte alcătuită din căprioare și mistreți sălbatici. Sondajele recente au indicat că o protecție mai mare ar permite o populație de 500 sau 600 de exemplare.

Kidman Cox a declarat că fotografia spune povestea „în culori glorioase despre întoarcerea tigrului Amur, un simbol al sălbaticiei rusești”.

„Este un peisaj unic. Lumina slăbită a soarelui de iarnă mângâie bradul antic și blana acestei tigroaice imense în timp ce animalul îmbrățișează trunchiul cu extaz și inhalează mirosul rășinei”, a mai spus Cox.

Fotograful a așteptat 11 luni pentru a da lovitura

Tigrii Amur ocupă teritorii imense de până la 2.000 de kilometri pentru masculi și 450 de kilometri pentru femele, ceea îi face extrem de dificil de fotografiat, potrivit The Guardian.

Gorshkov a explicat că știa că șansele lui slabe, însă era determinat să surprindă o imagine cu un animal atât de totemic. A căutat mesaje prin pădure, precum miros, păr, urină sau urme de zgârieturi. Gorshkov și-a instalat camera vizavi de acest brad în ianuarie 2019 și a dat lovitura în noiembrie. Imaginea a fost intitulată „Îmbrățișarea” (The Embrace).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 9 subspecii de tigru de pe Terra. Trei dintre ele au dispărut deja

Imagini nemaivăzute de 85 de ani cu enigmaticul tigru tasmanian. VIDEO

China va permite din nou comercializarea produselor din oase de tigru şi coarne de rinocer

Nadia, primul tigru infectat cu noul coronavirus