Cea mai amplă misiune arctică din lume tocmai s-a întors acasă, iar descoperirile făcute sunt îngrijorătoare
Nava Polarstern a Institutului german Alfred Wegener s-a întors în portul din Bremerhaven după 389 de zile petrecute în Arctica, ceea ce le-a permis oamenilor de știință să adune informații esențiale privind efectele încălzirii globale asupra regiunii.
Liderul misiunii Markus Rex a declarat că el și echipa sa de 300 de oameni de știință din 20 de țări au văzut „un loc cu adevărat fascinant și de o frumusețe unică”.
„Chiar ar trebui să facem tot posibilul pentru a păstra această lume… pentru generațiile viitoare. Am văzut cum Oceanul Arctic moare. Am văzut acest proces chiar în afara geamurilor noastre sau atunci când am pășit pe gheața fragilă”, a declarat Rex în timpul unei conferințe de presă.
O Arctică fără gheață
Înainte de întoarcerea la portul din Bremerhaven, Rex le-a spus jurnaliștilor că oamenii de știință au văzut cu ochii lor efectele dramatice ale încălzirii globale asupra gheții din regiunea considerată „epicentrul schimbărilor climatice”.
Cercetătorul a subliniat cât de mult s-a topit gheața și a spus că misiunea a putut naviga prin zone vaste de ape deschise, „uneori ajungând chiar până la orizont”.
„La Polul Nord am găsit gheață fragilă, topită și extrem de erodată”, a mai adăugat Rex.
Dacă tendința de încălzire continuă la Polul Nord, în decurs de câteva decenii vom avea „o Arctică fără gheață în timpul verilor”, a precizat Rex.
Un moment magic și peste 60 de urși polari
Misiunea Polarstern, poreclită MOSAIC, a petrecut mai mult de un colectând date despre atmosferă, ocean, gheața din mare și ecosisteme pentru a analiza impactul schimbărilor climatice asupra regiunii și a lumii.
După ce nava a pornit la drum din Tromso, Norvegia, la data de 20 septembrie 2019, echipajul a fost martor la luni îndelungate de beznă totală, temperaturi de până la – 39, 5 grade Celsius și peste 60 de urși polari, potrivit Science Alert.
La un moment dat, a fost necesar chiar un foc de avertisment pentru că un urs polar s-a apropiat prea mult de navă.
Radiance Calmer, cercetător la Universitatea din Colorado care a fost la bordul navei din iunie până în septembrie, a explicat că pășirea pe gheață a fost un moment „magic”. „Dacă te concentrezi, poți să simți cum se mișcă”, a spus Calmer.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire
Pământul tocmai a trecut prin cea mai călduroasă lună septembrie înregistrată vreodată