Biologii marini au descoperit un mare rechin alb enorm pe care l-au numit „Regina Oceanului”, în apele din apropiere de Nova Scotia.
Rechinul (Carcharodon carcharias) are 5 metri lungime și cântărește 1.606 de kilograme. Cel mai probabil are o vârstă de 50 de ani, au spus oamenii de știință de la organizația non-profit OCEARCH.
„Atunci când te uiți la toate cicatricele de pe pielea sa, de fapt, te uiți la povestea vieții sale și te poate face să te simți foarte nesemnificativ”, a spus Chris Fischer, liderul de expediție de la OCEARCH.
Cercetătorii au poreclit rechinul Nukumi (pronunțat „noo-goo-mee”), după o bunică legendară din poporul indigen Mi’kmaq, ale cărui teritorii ancestrale includ Nova Scotia.
De asemenea, oamenii de știință au prelevat mostre de sânge de la rechin, la bordul vasului de cercetare M/V OCEARCH. Echipa desfășoară timp de o lună o expediție în apropiere de Nova Scotia pentru a identifica marii rechini albi și pentru a preleva mostre biologice astfel încât să înțeleagă mai bine populația și migrația speciei prin Oceanul Atlantic de Nord.
Marii rechini albi pot trăi până la 70 de ani. Cel mai probabil, Nukumi a născut pentru prima oară în urmă cu 30 de ani, a spus Fischer, astfel că până acum a devenit cel puțin bunică. De asemenea, Nukumi a născut în jur de 15 ori în viața sa. Asta înseamnă că ar putea avea aproape 100 de copii. Împerecherea marilor rechini albi este încă învăluită în mister, însă oamenii de știință au găsit anterior femele însărcinate și cu 14 pui.
„Ar putea fi o adevărată bunică”, a mai adăugat Fischer, potrivit Live Science.
De asemenea, Nukumi se numără printre cei mai mari rechini albi documentați vreodată. Majoritatea femelelor au o lungime de 4,6 – 4,9 metri lungime, potrivit National Geographic, însă indivizii precum faimosul „Deep Blue” pot atinge și 6 metri în lungime.
Descoperire șocantă. Oamenii de știință au găsit un rechin fără piele
Rechinii au ajuns la stadiul de „dispariție funcțională” în 19% dintre recifele din oceanele lumii
Top 10 cele mai bizare specii de rechini
Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți