Obiectivele convenite în urmă cu un deceniu pentru salvarea biodiversității Pământului vor fi ratate de toate țările, au anunțat Națiunile Unite (ONU).
Impactul omenirii asupra lumii naturale în ultimii 50 de ani a fost de-a dreptul cataclismic. Începând cu 1970, aproape 70% dintre animalele sălbatice, păsări și pești au dispărut, potrivit unui raport publicat de World Wide Fund for Nature (WWF).
Anul trecut, comisia ONU pentru biodiversitate, numită IPBES, a avertizat că 1 milion de specii se confruntă cu dispariția în timp ce activitatea umană a degredat deja trei sferturi de pe suprafața planetei.
În 2010, 190 de state membre ale Convenției pentru Diversitate Biologică a ONU au convenit asupra unui plan de luptă pentru limita pagubele provocate asupra lumii naturale până în 2020.
Printre cele 20 de obiective se numără eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili și limitarea pierderii habitatelor pentru protejarea speciilor de pești.
Însă, ONU a anunțat recent că niciunul dintre acele obiective nu a fost atins, potrivit raportului Global Biodiversity Outlook (GBO.
„Momentan, exterminăm în mod sistematic toate ființele non-umane”, a declarat Anne Larigauderie, secretar executiv al IPBES.
Raportul a descoperit că niciunul dintre obiective pentru biodiversitate nu a fost atins, astfel „subminând efoturile pentru remedierea crizei climatice”.
Pandemia de coronavirus a spulberat planurile pentru două summituri importante pentru biodiversitate de anul acest, în timp ce negocierile COP15 și congresul global al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii au fost amânate pentru 2021.
Larigauderie a mai adăugat că actuala criză globală de sănătate ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru liderii lumii.
„Publicul a realizat că cea mai periculoasă specie suntem chiar noi, oamenii. Publicul trebuie să joace un rol mai active și să pună presiune pe industrii”, a declarat Elizabeth Maruma Mrema, secretar executiv al Convenției pentru Diversitate Biologică.
Reacționând la raportul ONU, Andy Purvis de la Muzeul de Istorie Naturală al Marii Britanii a spus că este „șocant” faptul că lumea a ratat toate cele obiective impuse chiar de noi pentru protejarea naturii, scrie Science Alert.
„Trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu o urgență planetară. Nu este vorba doar că specia noastră va muri, dar toate ecosistemurile vor fi distruse pentru nevoile societății”, a explicat Purvis.
Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire
Oamenii de știință avertizează că singurul ghețar din Dolomiți va dispărea în următorii 15 ani
Un monument viking, vechi de peste 1200 de ani, conţine avertizări legate de o nouă criză climatică