Home » Natură » Creatura din ocean care îi îngrozește pe marii rechini albi

Creatura din ocean care îi îngrozește pe marii rechini albi

Creatura din ocean care îi îngrozește pe marii rechini albi
Sursa foto: Marine Dynamics
Publicat: 19.09.2020

Tocmai când ne gândeam că balenele ucigașe nu pot fi mai uimitoare, iată că ne impresionează din nou.

GALERIE FOTO

Un studiu din 2019 a arătat că aceste mamifere sunt foarte eficiente când vine vorba de speriatul celei mai de temut bestie din adâncuri. Cu siguranță, titlul de „prădător suprem” al marelui rechin alb a fost furat de orci.

O echipă de oameni de știință a descoperit că marii rechini albi (Carcharodon carcharias) se fac nevăzuți extrem de rapid atunci când simt prezența balenelor ucigașe (Orcinus orca).

Marii rechini albi părăsesc rapid locul de vânătoare și nu se mai întorc

„Atunci când se confruntă cu orci, marii rechini albi își părăsesc rapid locul de vânătoare și nu se mai întorc timp de un an, chiar dacă balenele ucigașe se află doar în trecere”, a explicat Salvador Jorgensen, de la Monterey Bay Aquarium.

Cercetătorii au colectat date din două surse, anume deplasările a 165 de mari rechini albi urmăriți prin GPS între 2006 și 2013, precum și date de 27 de ani despre populațiile de balene ucigașe, rechini și foci colectate de Point Blue Conservation Science, în apele coastei din San Francisco.

De asemenea, echipa a mai documentat patru întâlniri între mari rechini albi și orci în Greater Farallones National Marine Sanctuary, întâlniri care au putut fi apoi analizate în comparație cu alte date.

Ce au observat cercetătorii la rechinii uciși de balene ucigașe

Analizele oamenilor de știință au dezvăluit că de fiecare dată când balene ucigașe au apărut în zonă rechinii au plecat rapid și nu s-au mai întors până la următorul sezon. Rechinii plecau în decurs de doar câteva minute, chiar dacă orcile se aflau în zonă pentru mai puțin de o oră, potrivit Science Alert.

Mai mult, balene ucigașe au fost observate în timp ce vânează mari rechini albi, în toată lumea, inclusiv în Insulele Farallon, de pe coasta din San Francisco. Nu este clar de ce, însă rechinii uciși de orci care au eșuat la mal nu mai aveau ficat, organul fiind bogat în vitamine și ulei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți

O fosilă recent descoperită răstoarnă tot ce știam despre evoluția rechinilor

Top 10 cele mai bizare specii de rechini

Patru noi specii de rechini, cu un stil bizar de a înota, contrariază cercetătorii care i-au descoperit – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase