„Incendiile zombie” din vara aceasta din Arctica au eliberat emisii record de dioxid de carbon

11 09. 2020, 16:00

Emisiile de carbon din această vară de pe urma incendiilor de vegetație din Arctica au fost cu o treime mai mari decât nivelurile record atinse anul trecut, arată cercetările.

Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei a anunțat că incendiile care au continuat să cuprindă regiunea în timpul valului de căldură din acest an sunt un motiv de îngrijorare.

De asemenea, cercetătorii au spus că unele așa-numite „incendii zombie” ard mocnit în timpul iernii, sub suprafața înghețată. Aceste incendii din subteran cuprind apoi vegetația de la suprafață odată cu venirea primăverii.

Astfel, acest fenomen reprezintă de două ori mai multe probleme, deoarece nu eliberează doar emisii de CO2 de la vegetația care arde, dar și din subteran care depozitează în mod natural CO2.

244 de megatone de emisii de CO2

Oamenii de știință estimează că de la începutul lunii ianuarie și până la sfârșitul lui august, emisiile de CO2 de la incendiile din Arctica au ajuns la 244 de megatone.

Această cifră este uriașă și similară totalului întregii economii a Egiptului sau Malaeziei.

Totodată, oamenii de știință au mai explicat că incendiile de vegetație ar fi putut fi declanșate de fulgere sau activitate umană, precum și de „incendiile zombie”.

Un cercetător senior la Copernicus, Mark Parrington, a declarat că cifra uriașă pentru incendiile de vegetație de anul trecut „ne-a luat prin surprindere, așa că a fost și mai surprinzător să constatăm că cifrele de anul acesta au fost și mai mari”.

„Arctica se topește chiar sub ochii noștri”

„Bineînțeles, este foarte îngrijorător. Chiar nu ne așteptam să vedem deja aceste niveluri de incendii de vegetație”, a mai adăugat Parrington.

Incendii uriașe au cuprins și Districtul Federal Orientul Îndepărtat și o regiune vastă din Statele Unite, cantități imense de fum fiind observate de sateliți, potrivit BBC.

„Arctica se topește. Regiuni uriașe ard chiar sub ochii noștri. Criza climatică din spatele acestor recorduri doborâte reprezintă o problemă globală”, a declarat Rod Downie, de la World Wide Fund for Nature (WWF).

Oamenii de știință de la Copernicus au spus că schimbările climatice cauzate de omenire nu au produs în mod direct incendiile, însă temperaturile tot mai crescute contribuie semnificativ.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Incendiile zombie” rămase de anul trecut revin la viață în Arctica. Ce avertisment transmit oamenii de știință

Un fenomen bizar a fost înregistrat în Siberia

Cărbunele care a ars în Siberia a stat la baza uneia dintre cele mai mari extincții din istorie

Scheletul unui mamut tânăr, descoperit în Siberia. Cercetătorii speră să îi găsească și creierul