Câți pui de crocodil se pot vedea în această fotografie?
Imaginea a fost surprinsă de fotograful profesionist Dhritiman Mukherjee. Fotografia făcută în Sanctuarul Național Chambal din India a fost intens lăudată în competiția Wildlife Photographer of the Year (WPY) de anul acesta.
Fiecare dintre pui trebuie să supraviețuiască până la maturitate și să se împerecheze.
Crocodilul de apă dulce gavial (Gavialis gangeticus) este în pericol de dispariție, fiind și cea mai rară specie de crocodili din lume. În trecut existau mai bine de 20.000 de exemplare în Asia de Sud, însă specia a trecut printr-un declin major. Mai puțin de 1.000 de indivizi maturi mai pot fi găsiți acum, iar trei sferturi dintre aceștia se află în Sanctuarul Uttar Pradesh.
„Acest mascul s-a împerecheat cu șapte sau opt femele și se poate vedea cât de implicat este. În mod normal, acești crocodili sunt destul de timizi în comparație cu cei de apă sărată. Însă, acest exemplar este foarte protector și dacă mă apropiam prea mult, se pregătea să mă atace. Poate să fie foarte agresiv”, a explicat fotograful Dhritiman Mukherjee, pentru BBC News.
O „umflătură” fabuloasă care aduce aminte de un vas de lut
Masculul gavial are o „umflătură” fabuloasă în capătul botului, care aduce aminte de o „ghara”, un vas de lut specific culturii Hindi.
„Este o structură care îi permite amplificarea sunetelor vocale”, a spus Patrick Campbell, de la Muzeul Natural de Istorie din Londra, care organizează prestigioasa competiție WPY.
„Alți crocodili își poartă puii în gură, cu foarte multă grijă, bineînțeles! Însă, în cazul crocodilului gavial, forma și structura botului nu îi permit asta. Așadar, puii trebuie să se prindă de capul și spatele părintelui pentru a primi protecția necesară”, a mai adăugat Campbell.
Cauzele declinului crocodilului gavial
Declinul crocodilului gavial a fost cauzat de pierderea habitatelor, la fel ca și în cazul altor specii de animale.
Pierderea habitatelor a fost declanșată în mare parte de barajele și digurile care au perturbat râurile. De asemenea, extragerea de nisip și piatră a diminuat oportunitățile de construire a cuiburilor. Totodată, mai există și problema pescuitului, ceea ce face ca multe animale să rămână blocate în echipamentele folosite de pescari.
Vă mai recomandăm să citiți și:
10 lucruri pe care sigur nu le știai despre crocodili și aligatori
O specie de crocodili dispărută se deplasa pe două picioare
Cei mai mari crocodili care au trăit puteau să mănânce chiar și dinozauri
O nouă specie de crocodil a fost identificată. Specimenele adulte măsoară trei metri în lungime