Home » Natură » Descoperire șocantă. Oamenii de știință au găsit un rechin fără piele

Descoperire șocantă. Oamenii de știință au găsit un rechin fără piele

Descoperire șocantă. Oamenii de știință au găsit un rechin fără piele
Sursa foto: Antonello Mulas, Universitatea Cagliari
Publicat: 03.09.2020

O descoperire șocantă a fost făcută de o echipă de cercetători în Sardinia, aceștia găsind un rechin care părea să nu aibă piele. Analizele asupra anotomia animalului au dezvăluit că peștele nu deține niciuna dintre structurile asociate cu pielea Elasmobranchii, grupul care conține rechini.

GALERIE FOTO

Oamenii de știință cred că acesta este singurul astfel de animal găsit în timp ce înota în voie în ocean.

Prima linie de apărare a sistemului imunitar

Pentru rechinii Elasmobranchii, pielea joacă un rol important, fiind un mecanism de apărare. Pielea lor secretă mucus care este considerat prima linie de apărare a sistemului imunitar, astfel prevenind microbii să formeze colonii la suprafață pentru că are în componență proteine antibacteriene. De asemenea, pielea lor este unică și este o barieră puternică împotriva prădătorilor și ectoparaziților.

Din păcate pentru rechinul descoperit de cercetători (Galeus melastomus), această unealtă protectoare era complet absentă, iar inspecția asupra „pielii” animalului a dezvăluit o lipsă severă a tuturor structurilor asociate cu pielea, precum epiderma, parte din dermă, solzi și dinți.

Rechinul este foarte bine dezvoltat și aparent sănătos

Exemplarul a fost capturat în iulie 2019, la adâncimea de 500 de metri în apele din Sardinia. Având în vedere importanța pielii pentru supraviețuirea rechinului, oamenii de știință spun că lipsa acesteia i-ar putea fi fatală. Totuși, rechinul este foarte bine dezvoltat și aparent sănătos. Cât despre hrană, rechinul este norocos pentru că specia sa nu are nevoie de dinți pentru a se hrăni, transmite IFL Science.

Totodată, oamenii de știință au declarat că motivele pentru care rechinul a ajuns așa variază de la explicații naturale și umane. Autorii studiului sugerează că expunerea pe termen lung la zone contaminate cu substanțe chimice ar putea fi de vină, sau chiar încălzirea și aciditatea oceanelor cauzate de schimbările climatice. O altă explicație ar fi că este vorba despre o eroare care a avut loc în mod natural în faza de dezvoltare embrionară a animalului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rechinii au ajuns la stadiul de „dispariție funcțională” în 19% dintre recifele din oceanele lumii

Top 10 cele mai bizare specii de rechini

Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți

Patru noi specii de rechini, cu un stil bizar de a înota, contrariază cercetătorii care i-au descoperit – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase