Seismologii explică faptul că au observat un „cutremur boomerang” care a afectat una dintre faliile de sub Atlantic.
Un studiu recent, care a analizat caracteristicile unui cutremur care a avut loc în anul 2016 pe fundul Atlanticului, a ajuns la o concluzie interesantă. Mai exact, oamenii de știință au ajuns la concluzia că instrumentele lor au detectat un tip extrem de rar de eveniment seismic: un cutremur boomerang.
Cutremurul s-a propagat spre est, printr-o falie de pe fundul oceanului , apoi s-a întors înapoi până fix de unde a pornit cu o viteză incredibilă. S-a mișcat atât de repede încât a creat versiunea geologică a unui boom sonic, notează Science Alert.
Cutremurul din 2016 a avut loc pe o falie din zona ecuatorială, care se întinde pe 900 de kilometri între coasta Braziliei și coasta de vest a Africii. Datele senzorilor din regiune și de la diferite stații din lume indică faptul că cutremurul a avut o magnitudine de 7,1 pe scara Richter.
„Deși oamenii de știință au descoperit că un astfel de mecanism de rupere inversă (n.r termenul tehnic pentru cutremur boomerang) este posibil din modele teoretice, noul nostru studiu oferă unele dintre cele mai clare dovezi pentru acest mecanism enigmatic care s-a produs într-o falie adevărată”, explică Stephen Hicks, seismolog al Colegiului Imperial din Londra.
Ruptura s-a propagat în sus și spre est, în direcția unui punct slab, unde zona de fractură se întâlnește cu o încrețitură a scoarței din mijlocul Oceanului. Apoi,brusc s-a produs o „propagare neobișnuită spre vest”, cutremurul îndreptându-se înapoi spre epicentru său și cu viteze de până la 6 kilometri pe secundă.
„Chiar dacă structura faliilor pare simplă, modul în care cutremurul s-a propagat nu a fost și acesta a fost complet opus modului în care ne așteptăm să arate cutremurul înainte de a începe analiza datelor”, explică dr. Hicks.
Studiul a fost publicat în Nature Geoscience.
Sateliții au surprins o uriașă furtună de praf din Namibia deplasându-se peste Oceanul Atlantic