Araneidele, o familie de păianjeni cunoscută pentru pânzele frumoase și rotunde, în formă de roată, ar fi capabile să producă pânze care pot paraliza prada.
Ecologul Mario Palma a suspectat de mult timp că pânzele acestor păianjeni, întâlniți des în grădini, ar conține neurotoxine. „Colegii mei mi-au spus că sunt nebun”, a declarat Palma, cercetător la Universitatea de stat din São Paulo, Brazilia. Nimeni altcineva nu a găsit astfel de toxine în pânze, iar aderența lor pare mai mult mai eficientă pentru scopul final de a prinde în capcană prada.
Prima oară când s-a gândit la o astfel de teorie a fost în urmă cu 25 de ani, atunci când Palma locuia în apropiere de o plantație de orez unde acești păianjeni erau comuni. Cercetătorul a spus că vedea adesea prada, precum albine sau muște, prinse în pânze păianjenilor și observa cum vietățile neajutorate nu erau doar lipite de pânză, ci și în convulsii, ca și cum ar fi fost otrăvite. Dacă Palma elibera insectele, acestea nu puteau să se deplaseze, chiar dacă păienjenii nu le înțepaseră.
Palma a lucrat în domeniul neurotoxinelor de mulți ani, iar acest comportament bizar a sugerat că ar fi vorba de efectele unor astfel de toxine.
Însă, datorită cercetărilor unuia dintre studenții săi, Franciele Esteves, Palma crede că a descoperit acele toxine care pot paraliza prada. Cei doi și colegii lor au analizat genele și proteinele active din glandele păianjenilor Trichonephila clavipes și au descoperit că proteinele sunt similare unor neurotoxine cunoscute. Astfel, pânzele devin capcane care pot paraliza, a explicat echipa într-un studiu publicat în the Journal of Proteome Research.
Palma a spus că probabil și pânzele altor specii de păianjeni conțin neurotoxine similare, scrie Science Alert.
Totodată, atunci când cercetătorii au extras substanțe din pânze și le-au injectat în albine, insectele au paralizat în decurs de câteva secunde.
10 lucruri inedite, pe care nu le-ai auzit niciodată, despre păianjeni
O nouă specie de păianjen care seamănă izbitor cu Joker a fost descoperită. Ce nume a primit
Păianjenii din Arctica devin carnivori
Filmul care te scapă de arahnofobie, frica de păianjeni. Ce au descoperit cercetătorii