Oamenii de știință vor explora o „gaură albastră” misterioasă, ascunsă în apele din apropiere de Florida
Atunci când gropile se formează în asfalt sau apar doline în relief, este de-a dreptul înfricoșător. În doar câteva secunde, astfel de gropi pot „înghiți” orice se află deasupra lor, fie că este vorba despre străzi, peisaje naturale sau chiar creaturi antice care nu vor mai vedea lumina zilei din nou.
Totuși, astfel de gropi nu apar doar pe uscat. Un fenomen similar poate fi observat și în oceane, formând „găuri albastre” misterioase care se prăbușesc în nimicul întunecat din adâncuri. Fiind diferite de crovuri (depresiune circulară, dezvoltată prin tasare), „găurile albastre” pot apărea în mări, astfel că sunt dificil de explorat și înțeles.
Cu toate acestea, astfel de formațiuni reprezintă o oportunitate valoroasă pentru oamenii de știință să afle mai multe despre ce fel de vietăți și condiții submarine se ascund în aceste locuri misterioase.
Cât de adâncă este „Green Banana” din Florida
O echipă de cercetători va explora în luna august o „gaură albastră” numită „Green Banana”, situată în apele din apropiere de Florida. Misiunea face parte dintr-un proiect de trei ani.
Proiectul este sponsorizat de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) și va trimite scafandri și echipamente de monitorizare în „Green Banana”, care ajunge la o adâncime de 130 de metri și s-a format la 47 de metri sub suprafața mării.
Ce fel de vietăți ar putea descoperi oamenii de știință în „gaura albastră”
Scopul este de a analiza ce fel de microbi trăiesc în „gaura albastră”, de a măsura nivelurile de nutrienți din apă și de a evalua dacă groapa are vreo legătură cu sistemul de ape subterane din Florida, adiacent cu Golful Mexic, informează Science Alert.
„Găurile albastre sunt comunități biologice diverse și pline de vietăți marine, inclusiv corali, bureți de mare, moluște, țestoase de mare, rechini și multe altele”, a explicat NOAA.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au găsit plasticul care „lipsea” din oceane
Pandemia duce la un nou tip de poluare. „Mai multe măști decât meduze în Mediterană”