Societățile de delfini albi sunt aproape la fel de complexe ca cele ale oamenilor

24 07. 2020, 18:00

În mod similar cu orcile și balenele-pilot, delfinii albi sau beluga au fost de multă vreme considerați că trăiesc în grupuri păstrând legături materne strânse. Însă, noi cercetări arată că structurile sociale ale delfinilor albi reprezintă mult mai mult.

Prin combinarea de profiluri ADN cu analize matematice, oamenii de știință au descoperit că delfinii albi (Delphinapterus leucas) din Arctica își petrec timpul în grupuri mai mai diverse decât alte specii de balene.

Cercetările coordinate de Harbor Branch Oceanographic Institute confirmă suspiciunile că delfinii albi interacționează în mod regulat cu rudele de pe linia maternă, de altfel ca multe alte specii de cetacee cu dinți. Liniile matriarhale sunt obișnuite în rândul familiilor de orci, balene-pilot și cașaloți, care au de regulă un lider feminin.

Ce nu s-au așteptat oamenii de știință să descopere

Totuși, ceea ce nu s-au așteptat cercetătorii să descopere au fost asocierile frecvente cu rudele din partea tatălui, precum și relațiile apropiate cu verișori. În mod surprinzător, oamenii de știință au observat și relații între indivizi fără nicio legătură genetică.

„Spre deosebire de orci și balene-pilot, însă în mod asemănător societăților umane, delfinii albi nu interacționează doar cu rudele cele mai apropiate”, a spus Greg O’Corry‑Crowe, biolog marin.

„De-a lungul unei varietăți mari de habitate și populații rezidente și migratoare, aceștia formează comunități de indivizi de toate vârstele și ambele sexe care ajunge de ordinul sutelor și chiar al miilor”, a mai explicat O’Corry‑Crowe.

Cunoaștem atât de puțin despre aceste mamifere acvatice extraordinare

Aceste „cartiere” de delfini albi sunt la fel de complexe ca cele ale oamenilor și includ bunici, unchi, veri de gradul al doilea, precum și prieteni care în mod clar nu aparțin aceeași familii. Sunt foarte diferite de cele observate la alte specii sociale.

Totuși, având în vedere că încălzirea globală duce la transformări climatice rapide în apele arctice, este șocant faptul că știm încă atât de puțin despre aceste mamifere acvatice extraordinare, scrie Science Alert.

Aflând abia acum cât de complexe sunt relațiile lor ar putea să ne ofere destule indicii încât să le putem ajuta comunitățile să supraviețuiască.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O întreagă colonie de păsări rare a dispărut fără urmă. Oamenii de știință din Noua Zeelandă sunt contrariați

Balenele albastre pot avea un minim de două bătăi de inimă pe minut

10 lucruri interesante pe care sigur nu le ştiai despre balene

Dropia, pasărea revăzută după 30 de ani în România