Imaginea cu o femeie cu o tufă de bujori de munte, specie protejată în România, a devenit virală pe Internet.
Iulian Stana, secretar de stat în Ministerul Mediului, a afirmat că acest tip de incidente se întâmplă din cauză că oamenii nu conștientizează sau nu îi interesează că rup o plantă protejată de lege.
„Sunt amenzi între 3.000 și 5000 de lei. Încercăm să identificăm persoana respectivă. E vorba de un prejudiciu”, a afirmat acesta la Digi 24.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Mediului, femeia poate fi amendată în baza fotografiei dată publicității de fotograful Sorin Lazăr, care a imortalizat-o în zona refugiului Bâlea- Tunel.
„Nu e un caz unic, pe rețele de socializare ni s-a atras atenția că mulți turiști și în vârful muntelui fac asta”, a mai spus Iuliana Stana.
El a precizat că este foarte ușor pentru cei rău-intenționați să facă astfel de fapte, deoarece verificările nu pot cuprinde întreaga suprafață a unei arii protejate care poate ajunge până la 70.000 de hectare, cu acces din mai multe părți.
Secretarul de stat a făcut un apel ca cei care observă persoane care fac astfel de fapte, să le sesizeze, ca ele să fie pedepsite.
Bujorul de munte (rhododendron) este o specie protejată în România, iar apariţia acestor superbe flori este foarte rară.
Salvamont Argeș a criticat extrem de dur, într-un mesaj postat de pagina de Facebook, gestul femeii.
„Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat… În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică”, se arată în postarea salvamontiștilor.
https://www.facebook.com/SalvamontPitesti/posts/1223183884706917