O luptă rară a avut loc recent în adâncuri, în apropiere de coasta Insulelor Hawaii. Conflictul a avut ca protagoniști un rechin din specia Carcharhinus longimanus (un prădător de 2,1 metri lungime capabil să se scufunde până la 300 de metri adâncime în căutare de hrană) și o altă specie neidentificată încă de cercetători.
Deron Verbeck a surprins urmările scandalului misterios și a fotografiat rechinul, observând că avea cicatrici ciudate circulare pe spate. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Fish Biology, există doar câteva creaturi în apele din Hawaii capabile să producă astfel de cicatrici. Toate aceste creaturi sunt cefalopode uriașe.
Deși este imposibil de aflat ce anume a provocat cicatricile rechinului, cercetătorii susțin că ar fi putut fi „fantoma din adâncuri”, o altă denumire pentru calamarul uriaș (Architeuthis dux).
Calamarii uriași sunt creaturi misterioase care trăiesc în adâncurile oceanelor, despre care se crede că pot crește de la 10 până la 13 metri lungime. Calamarii uriași nu sunt studiați cum trebuie pentru că trăiesc la adâncimi de 300 de metri sau chiar mai mult. Viața lor din adâncuri îi ascunde astfel de oameni și de alți posibili prădători.
Totuși, rechinul din specia Carcharhinus longimanus ar putea fi o excepție. Acești rechini sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a se scufunda la adâncimi extreme în căutare de hrană. Tocmai de aceea este posibil ca acest rechin să fi avut ghinionul să dea peste un calamar uriaș.
Rechinul și-ar fi căpătat cicatricile după un astfel de incident. Potrivit cercetătorilor, urmele circulare de pe spatele rechinului au forma exactă a ventuzelor de pe tentaculele calamurului uriaș. Oamenii de știință au analizat mărimea urmelor și au dedus că mărimea calamarului uriaș ar fi fost aproape la fel ca cea a rechinului, în jur de 2 metri lungime. „Fantoma din adâncuri” ar fi fost chiar și mai mare, au mai scris cercetătorii.
Doar trei tipuri de calamari cunoscuți din apele din Hawaii ar fi putut produce astfel de urme, a concluzionat echipa: un calamar din genul Thysanoteuthis sau Megalocranchia (amândouă capabile să crească până la 2,1 metri lungime) sau un calamar uriaș, notează Live Science.
Multe alte detalii ale incidentului sunt încă necunoscute. Spre exemplu, cine ar fi pornit conflictul?
Cercetătorii au mai adăugat că aceasta este prima data când astfel de urme au fost observate pe un rechin, așa că este dificil de spus dacă rechinul ataca sau se apăra.
Top 10 cele mai bizare specii de rechini
A fost identificată prima specie de rechin omnivor
Oamenii de ştiinţă au rezolvat unul dintre cele mai mari mistere despre rechinul-balenă