Natura poate fi brutală și violentă, iar acest aspect nu este deloc secret. Însă, un nou studiu privind anghilele pare mai degrabă inspirat dintr-un film horror decât date științifice.
Anghilele sunt o specie care își trăiesc mare parte din viață îngropate în nisipul fin de pe fundul mărilor și oceanelor.
Atunci când sunt mâncate de vii, anghilele își folosesc coada ascuțită pentru a ieși prin stomacul prădătorilor în încercarea de a nu fi digerate. De fapt, coada ascuțită a anghilelor este folosită mai degrabă pentru săpat.
Totuși, din păcate, asta nu e suficient pentru a se salva. Nefiind capabile să treacă prin cutia toracică a peștelui, anghilele rămân captive și mor, iar corpul lor se mumifică treptat în intestinele răpitorului.
„Pot rămâne captive acolo pentru o perioadă destul de lungă de timp, uneori chiar și până când peștele este prins și pescarii le descoperă”, a spus Jeff Johnson, ihtiolog și unul dintre autorii noului studiu.
„Într-unul dintre cazuri, am găsit chiar o anghilă vie în interiorul unui pește. Am fost șocat”, a mai adăugat Johnson.
Majoritatea speciilor de anghile au în jur de 20 până la 30 centimetri lungime, însă în general lățimea lor nu depășește mai mult de câțiva centimetri. Corpurile lor lungi și subțiri sunt o pradă ușoară pentru pești. Prădătorii le pot înghiți cu totul fără să fie răniți sau uciși.
„Majoritatea animalelor sapă cu capul înainte, însă anghilele își folosesc coada ascuțită pentru a săpa direct în substratul moale al mării. Atunci când sunt înghițite, anghilele folosesc același mecanism pentru a ieși prin peretele stomacului”, a mai explicat ihtiologul.
În timp ce această tehnică este aproape mortală pentru anghilă, peștele mare ar putea nici să nu observe că stomacul său este perforat.
„Peștii sunt capabili să reziste la un nivel ridicat de traumă. Uneori vedem pești care continuă să trăiască cu o bucată destul de mare mușcată de pe spatele lor, așa că o perforație mică în peretele stomacului nu o vor simți cu siguranță”, a continuat Johnson.
Cercetătorul a mai spus că multe pescării comerciale au transmis că au găsit de multe ori pești cu anghile captive în pereții intestinali, potrivit The Guardian.
„Este un proces bizar, însă are loc mult mai des decât ne-am fi așteptat”, a adăugat ihtiologul.
Studiul a fost publicat de Queensland Museum.
Peştele-leu, una dintre cele mai invazive specii, s-ar putea extinde în tot Oceanul Atlantic
Acest peşte TRANSPARENT îşi capătă culoarea doar la maturitate. FOTO+VIDEO
Natura e necruțătoare. Vulturul simbol al SUA a fost ucis cu sânge rece chiar de prada sa