Exploratorii au surprins imagini video cu o caracatiță aflată la cea mai mare adâncime cunoscută până acum. Adorabila caracatiță „Dumbo” a fost filmată la o adâncime de aproape 7.000 de metri, în Oceanul Indian. Caracatița înota în zona numită „hadal”, loc în care nicio rază de soare nu poate ajunge.
Caracatița dumbo (Grimpoteuthis) este deseori numită „cea mai drăguță caracatiță din lume”. Denumirea rezultă datorită dimensiunii sale mici și a înotătoarelor relativ mari care seamănă cu urechile personajului Disney, potrivit National Geographic. Este una dintre speciile de caracatiță găsite la adâncimi extreme. Cea surprinsă de cercetători trăiește de obicei la 3.200 de metri sub suprafața oceanului.
Creatura descoperită recent, precum și altă caracatiță din aceeași specie, găsită la 5.760 de metri adâncime, au fost menționate într-un nou studiu. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Marine Biology. Cea dintâi a fost surprinsă la o adâncime mai mare ca orice altă caracatiță de până acum.
Aceste descoperiri au fost făcute în luna aprilie în timpul scufundărilor din Groapa Java, cel mai adânc loc din Oceanul Indian. Scufundările au făcut parte din expediția Five Deeps, în timpul căreia exploratorii s-au scufundat în cele mai adânci locuri din oceanele lumii.
Caracatiţele Cirrate (caracatițele cu aripioare) au anumite proeminențe pe ventuzele lor, numite „cirri”, despre care nu se știe exact ce funcție ar avea, informează Live Science.
Noile observații identifică „fără îndoială” aceste caracatițe drept membri ai comunității „hadal”, au scris autorii studiului.
Zona „hadal” este cea mai adâncă regiune din ocean, de obicei mai adâncă de 6.000 de metri. Totuși, cercetătorii mai scriu că nu se poate ști cu exactitate dacă aceste caracatițe trăiesc astfel la nivel global sau dacă întâlnirea lor cu „o populație la această adâncime anormală” a fost „o coincidență”.
Pentru a supraviețui la asemenea adâncimi, corpurile creaturilor ar fi trebuit să se adapteze la presiunea extremă a mării, a explicat coordonatorul expediției, Alan Jamieson.
Oceanul Indian este plin de creaturi cunoscute precum stele și castraveți de mare, dar și de nenumărate specii complet străine omului.
Momentul în care o caracatiţă atacă un scafandru a fost înregistrat video
Caracatiţă de acum 95 de milioane de ani: Animalul marin a fost desenat cu propria „cerneală”