Motivele misterioase pentru care „broaștele de sticlă” au pielea transparentă ar fi fost aflate, în sfârșit, spun oamenii de știință într-un nou studiu. Caracteristica neobișnuită este de fapt o metodă de camuflare.
„Broaștele de sticlă” (Hyalinobatrachium ruedai) sunt găsite de obicei în America Centrală și de Sud. Numele l-au căpătat în urma pielii lor extrem de neobișnuită.
Cu toate acestea, broaștele nu sunt cu adevărat transparante, ci mai degrabă translucide. Pielea de pe spate este de obicei colorată într-un verde crud, iar intestinele și inima lor sunt vizibile prin abdomen. Tocmai de aceea, oamenii de știință au fost mereu nedumeriți de către această specie neobișnuită.
„Dacă prădătorii pot vedea prin broaște, de ce mai au până la urmă pielea transparentă? De ce nu au aceleași tipare de camuflare găsite la alte specii de broaște?”, a spus dr. James Barnett, cercetător la Universitatea McMaster din Canada. Barnett este unul dintre autorii studiului.
Barnett și colegii lui susține că ar fi deslușit misterul. „Broasca este mereu verde pentru a se asorta cu frunzele, dar frunzele diferă în nivelul de luminozitate”, a explicat cercetătorul. Echipa subliniază că în timp ce culoarea corpului broaștei se schimbă foarte puțin în apropierea frunzișului întunecat sau luminos, picioarele broaștei sunt mai translucide ceea ce le permite amfibienilor să se amestece în mediul lor înconjurător.
Pe scurt, datorită picioarelor translucide, silueta lor este mai puțin vizibilă pentru prădători, informează The Guardian. Oamenii de știință au desfășurat mai multe experimente pentru a ajunge la această concluzie.
În cadrul unuia dintre experimente, echipa a creat 180 de broaște translucide și 180 de broaște opace din gelatină. Cercetătorii le-au lăsat în mediul natural din Ecuador. Apoi le-au monitorizat timp de 72 de ore pentru a vedea câte vor fi atacate de prădători. În total, 53 de broaște opace și 24 translucide au fost mâncate în timpul experimentului.
„Studiul nostru arată că prin faptul că sunt translucide, broaștele de sticlă se camuflează pentru a scăpa de prădători, dar nu neapărat în acel mod așteptat de la alte specii total transparente”, a mai adăugat Barnett.
„Acesta este un studiu fascinant pentru că arată încă o metodă de camuflare la animale. Diversele strategii de camuflare din natură sunt într-adevăr remarcabile”, a declarat profesorul Devi Stuart-Fox, expert în comportamentul și culorile animalelor, de la Universitatea din Melbourne.
Profesorul a mai precizat că noul studiu are câteva limitări, dar dovezile descoperite de cercetători arată clar faptul că transluciditatea broaștelor este o metodă de camuflare.
De ce unele specii de broaşte au cranii ciudate?
Descoperire impresionantă în Madagascar: cinci noi specii de broaşte
Broaştele din oraşe produc sunete de împerechere mult mai atractive
Pe Pământ au existat broaşte care aveau puterea de a vâna şi consuma dinozauri