Un cimitir al mamuților descoperit în Mexic
Rămășițele a peste 60 de mamuți columbieni au fost descoperite în Xaltocan, Mexic.
Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie au descoperit pe locul în care va fi construit un viitor aeroport internațional oasele a peste 60 de mamuți columbieni. Oamenii de știință explică faptul că oasele aparțin unor pui, dar și unor exemplare mature, notează The History Blog.
Cercetătorii sunt de părere că mamuții au murit, cel mai probabil, din cauza faptului că au rămas blocați în nămolul unei mlaștini sau al unui lac preistoric care s-a evaporat.
Aceste oase au fost descoperite la aproximativ 20 de kilometri de Tultepec, locul în care a fost identificată o capcană pentru mamuți pusă de către oamenii preistorici. În prezent nu au fost identificate dovezi care să sugereze că în cazul mamuților din Xaltocan a fost o situație asemănătoare. Totuși, încă nu poate fi exclusă posibilitatea ca unii oameni să fi omorât unii mamuți blocați în noroi.
Pe lângă oasele mamuților, arheologii au mai descoperit și o serie de oase ale unor animale care fac parte din megafauna din Pleistocen, cel mai probabil aparținând unor bizoni și cămile.
Oasele descoperite în acest sit au fost excavate, analizate și clasificate, cercetătorii explicând faptul că astfel vor putea să identifice toate exemplarele și toate speciile care și-au găsit sfârșitul acolo.
Au fost excavate și o serie de rămășițe umane, dar acestea sunt cu mult mai recente față de oasele mamuților, cel mai probabil din perioada de dinaintea venirii spaniolilor. Arheologii au descoperit 15 morminte și o serie de bunuri cu care decedații au fost înhumați.
Experții explică faptul că aceste descoperiri nu vor opri construcția aeroportului și că există o serie de propuneri legate de crearea unui muzeu pentru acestea și integrarea acestuia cu restul complexului.
Citește și:
Colţ de mamut descoperit în Germania
Ultimii mamuţi au murit din cauza lipsei de diversitate genetică
Mamuţii lânoşi au putut fi ”readuşi la viaţă” într-un experiment inedit