Adevăruri greu de înghițit. Păsările consumă sute de bucăți de plastic în fiecare zi
Păsările care trăiesc pe malul râurilor înghit sute de bucăți mici de plastic pe zi, potrivit unui nou studiu.
Oamenii de știință spun că acestea sunt primele dovezi că poluanții de plastic din râuri sunt întâlniți la animalele sălbatice și continuă să urce pe lanțul trofic.
Bucăți de plastic de 5 milimetri sau mai puțin (microplastic), precum poliester, polipropilenă și nailon, sunt cei mai întâlniți poluanți din râuri.
Impactul asupra vieții sălbatice este încă neclar.
Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat poluanții din plastic găsiți în păsările numite dipper. Specia este cunoscută pentru abilitățile sale de a se scufunda în râuri în căutarea de insecte subacvatice.
„Aceste păsări emblematice înghit sute de bucăți de plastic în fiecare zi. De asemenea, își hrănesc și puii cu acest material”, a declarant profesorul Steve Ormerod de la Institutul de Cercetare Acvatică al Universității Cardiff.
Cercetările anterioare au demonstrate că jumătate din insectele din regiunea de sud a Țării Galilor conțin fragmente de microplastice, potrivit BBC.
„Faptul că atât de multe insecte din râuri sunt contaminate duce la concluzia inevitabilă că peștii, păsările și alți prădători vor ingera această pradă poluată. Aceasta este prima oară când acest tip de transfer a fost arătat atât de clar în animalele care trăiesc lângă râuri”, a mai spus cercetătorul dr. Joseph D’Souza.
Păsările consumă sute de bucăți de plastic în fiecare zi
Echipa de cercetători a găsit fragmente de microplastice în aproape jumătate din cele 166 de mostre. Acestea au fost extrase de la păsările adulte și puii lor. Cele mai mare concentrații de microplastice au fost găsite la păsările din zone urbane. Majoritatea microplasticelor erau derivate de la textile sau materiale de construcție.
După calculele cercetătorilor, această specie de păsări înghite în jur de 200 de mici fragmente de plastic în fiecare zi. Acestea provin de la insectele pe care le consumă.
Studiile anterioare au arătat că microplasticele erau prezente chiar și în cele mai adânci locuri ale oceanelor. Astfel, sunt consumate de viețuitoare pornind de la foci până la păsări de mare sau acvatice.
Studiul a fost publicat în jurnalul Global Change Biology.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Craniul unei păsări, conservat pentru 99 de milioane de ani în chihlimbar
FOTO. Unele păsări ale paradisului au pene extrem de negre, iar motivul îi contrariază pe biologi