De ce este, de fapt, denumită această specie de cai „Calul Țigan” sau „Gypsy Vanner”. Galerie FOTO
Cu uimitoarele lor coame și cozi, dar și părul stufos din jurul copitelor, caii din specia Gypsy Vanner arată ca niște creaturi de basm.
Această specie de cai provine din Irlanda. În jurul anilor 1850, oamenii din Insulele Britanice au început să folosească un tip anume de cal pentru a le trage caravenele în care tocmai începuseră să trăiască și să călătorească. Specia a fost „retușată” în anii de după Al Doilea Război Mondial. Mai apoi, a fost importată în 1996 de Statele Unite.
În aprilie 1998, calul care acum este cunoscut și ca Regele Țigan a ajuns în America. A fost unul dintre primele două exemplare reproducătoare ale specii Gypsy Vanner din America de Nord.
Gypsy Vanner este probabil cea mai măiestuoasă specie de cai. Astfel de cai sunt cunoscuți pentru temperamentul lor puternic, dar calm. De asemenea, sunt și foarte ușor de dresat.
Numele original al acestor cai era Irish Cob
Specia era cunoscută în trecut drept Irish Cob, chiar dacă termenul „cob” definește mai degrabă un tip de cal cu picioare scurte. Alte denumire folosite în lume pentru această specie mai sunt Gypsy Cob, Gypsy Vanner, dar și Tinker Cob sau Calul Tinker.
Caii din această specie sunt cunoscuți pentru culorile minunate ale „hainei” pe care o poartă. Bineînțeles, sunt renumiți și pentru părul stufos și dramatic de la copite, dar și coamele și cozile lungi.
De ce este denumită această specie ”Gypsy Vanner”
Potrivit Vanners.org, primii importatori cunoscuți ai speciei de Cal Țigan în America de Nord, au considerat că specia nu era numită încă. Astfel, Dennis și Cindy Thompson au ales numele „vanner”, potrivit WideOpenPets.
Calul Irish Cob era de regulă crescut pentru seceta ușoară și activități agricole, dar era capabil și să fie călărit. Această specie a apărut în urma încrucișării cailor din speciile Cal pursânge englez (Thoroughbred), poneiul Connemara și cai Irish Draught.
Acești cai arată de parcă tocmai au apărut dintr-un basm, lăsându-ne fără cuvinte cu fiecare mișcare.
Vă mai recomandăm să citiți și:
25 lucruri inedite, curioase şi ciudate despre cai