O imagine de pe Twitter a dus la descoperirea unei specii de fungi care parazitează miriapozii.
Internetul se dovedește a fi extrem de util pentru lumea științifică, permițând un schimb constant de informații și metode. Totuși, după cum ne arată Ana Sofia Reboleira, specialistă în entomologie a Muzeului de Istorie Naturală al Universității Din Copenhaga, acesta poate fi folosit și pentru a face noi descoperiri. Mai exact, pornind de la o imagine a unui miriapod nord-american distribuită pe Twitter aceasta a identificat o nouă specie de fungi, notează Live Science.
Troglomyces twitteri este un parazit aproape microscopic care măsoară 100 de microni în lungime, aproximativ diametrul mediu al unui fir de păr uman. Această specie este un parazit genital, sporii trăind în proximitatea organelor sexuale ale masculilor și femelelor de miriapod.
În imaginile de pe Twitter dr. Reboleira a identificat două puncte albe pe scheletul miriapozilor și, consultând literatura de specialitate a ajuns la concluzia că respectivii fungi nu au mai fost identificați înainte.
„Până atunci, acești fungi nu au fost niciodată găsiți pe miriapozii americani”, a spus dr. Reboleira într-un comunicat. „Din câte știm, aceasta este prima dată când a fost descoperită o nouă specie pe Twitter”.
Această nouă specie de fungi face parte din ordinul Laboulbeniales și este una dintre cele 30 de specii care atacă exclusiv miriapozii. Acești paraziți își „înfig” capetele în exoscheletul gazdelor pentru a se hrăni. În același timp, o parte a acestora rămâne în exterior pentru a putea infecta și alte victime.
Cercetătoarea explică că aceasta este prima dată când o specie din ordinul Laboulbeniales este descoperită pe un miriapod nord-american, dar că, în alte regiuni de pe glob se dovedesc mai comune.
Studiul a fost publicat în jurnalul MycoKeys.
O specie de fungi ar putea fi primul caz de infecţie care se răspândeşte din cauza încălzirii globale
Fungi extrem de toxici, descoperiţi în apropiere de Marea Barieră de Corali din Australia
„Ciupercăria” de pe corpul uman: un studiu amplu dezvăluie lucruri uimitoare despre noi
Ciuperci ce absorb radiaţii, de la Cernobîl, posibil scut împotriva radiaţiilor solare