Oamenii de ştiinţă de la Servicul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei au anunţat că gaura din stratul de ozon care s-a format în urmă cu mai bine de o lună deasupra Polului Nord s-a acoperit în cele din urmă. Această informaţie a fost transmisă pe o reţea de socializare, notează Live Science.
The unprecedented 2020 northern hemisphere #OzoneHole has come to an end. The #PolarVortex split, allowing #ozone-rich air into the Arctic, closely matching last week’s forecast from the #CopernicusAtmosphere Monitoring Service.
More on the NH Ozone hole➡️https://t.co/Nf6AfjaYRi pic.twitter.com/qVPu70ycn4
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) April 23, 2020
Această gaură din stratul de ozon a apărut ca urmare a unor condiţii meteo neobişnuite care, la finalul lunii martie, au făcut ca masele de aer rece să fie „blocate” deasupra Polului Nord. Acest vortex polar, după cum explică oamenii de ştiinţă, a dus la formarea unor nori la altitudini ridicate care s-au amestecat cu substanţe poluante ceea ce a afectat integritatea unei suprafeţe extinse din stratul de ozon.
În mod obişnuit, găurile din stratul de ozon se formează cu precădere în emisfera sudică, condiţiile meteo de acolo favorizând formarea de vortexuri polare care să afecteze integritatea ozonului. Totuşi, după cum explică oamenii de ştiinţă, formarea de găuri în stratul de ozon din emisfera nordică este atipică.
Cercetătorii explică faptul că în prezent au prea puţine date pentru a putea concluziona dacă formarea găurilor în stratul de ozon al emisferei nordice reprezintă o nouă tendinţă.
„Din punctul meu de vedere, este prima dată când poţi vorbi despre o adevărată gaură de ozon în zona arctică”, explică Martin Dameri, cercetător al Centrul Aerospaţial German, pentru Nature.
Citeşte şi:
O sursă misterioasă produce substanţe chimice interzise care distrug stratul de ozon