În ultimele săptămâni, mass media prezintă o mulţime de ştiri care ne arată că diferite animale şi planete beneficiază de pe urma izolării noastre la domiciliu. Pe această listă a „câştigătorilor” se află şi puii de broască testoasa de mare care eclozează în această perioadă din cuiburile lor de pe plaje, notează Live Science.
Oamenii de ştiinţă din Thailanda raportează că din luna noiembrie a anului 2019 şi până în prezent au fost descoperite 11 cuiburi de ouă de ţestoase, cel mai mare număr din ultimele două decenii. O situaţie asemănătoare se înregistrează în Florida, Statele Unite ale Americii, de pe plaja Juno, unde biologii au descoperit 76 de cuiburi de ţestoasă, un număr semnificativ mai mare faţă de cel din anii trecuţi.
„Acesta este un semn foarte bun pentru noi, deoarece multe zone pentru reproducere au fost distruse de oameni”, explică Kongkiat Kittiwatanawong, director al unui parc marin din Thailanda.
Broaştele ţestoase de mare deţin recordul de longevitate şi s-au adaptat în mare parte din ecosistemele marine din întreaga lume, cu excepţia regiunilor polare. În general acestea migrează între zonele în care vânează şi cele în care îşi depun ouăle.
Studiile arată că într-un singur sezon de împerechere femelele pot produce între 60 şi 90 de ouă. Totuşi, această fertilitate este o adaptare la factorii genetici care fac ca acest lucru să fie posibil o dată la doi ani şi factorilor de mediu care fac ca doar un pui dintr-o mie să ajungă la maturitate.
Şansele ca ţestoasele să fie lovite şi ucise în mod inadvertent vor fi mai mici. Toată prezenţa umană redusă pe plajă înseamnă, de asemenea, că vor fi mai puţine gunoaie şi alte materiale plastice care vor intra în mediul marin. Ingestia şi încurcarea în resturile de plastic şi marine sunt, de asemenea, principalele cauze ale rănirii testoaselor marine”, a declarat David Godfrey, directorul Sea Turtle Conservancy din Florida pentru o echipă de televiziune locală.
Citeşte şi: