Adrian Cioroianu anunţă posibila includere a faimoşilor cai Lipiţan, care se găsesc şi în România, în Patrimoniul UNESCO
Anunţul a fost făcut de către Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO.
„Vă plac caii lipiţani? Dacă da, poate vă interesează: creşterea cailor lipiţani, în România şi alte state – propusă pentru Patrimoniul Imaterial al Umanităţii UNESCO. Dragi prieteni reali sau virtuali, aproape că ţi-e jenă, în aceste zile, să mai dai vreo veste bună – pare a nu prea fi vremea lor… . Totuşi, îmi fac datoria profesională de a vă spune că miercuri 25 martie a.c., România a mai depus un dosar la UNESCO, pentru evaluare în vederea unei includerii (sper) în patrimoniul intangibil al umanităţii”, a scris, joi, Adrian Cioroianu, pe pagina personală de Facebook.
Acesta a detaliat că este vorba despre un dosar transnaţional, depus de un grup de 8 ţări, Austria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Italia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, şi dedicat „Tradiţiilor de creştere a cailor lipiţani”.
Ambasadorul Adrian Cioroianu, de profesie istoric, precizează că Slovenia deschide lista ţărilor pentru că „lipiţan/lipizzan vine de la numele localităţii slovene Lipica”.
În România, cele mai mari herghelii de cai lipiţani se găsesc în judeţele Braşov şi Bistriţa-Năsăud.
„Evenimentul de semnare a dosarului fusese fixat din vreme pentru ziua de 25 martie a.c., urma să fie o mică ceremonie, ambasadorii şi steagurile celor 8 ţări, oficiali de la UNESCO şi de la Comisia Patrimoniului Mondial, zâmbete şi poze. Din cauza lui COVID-19, nu ne-am mai întâlnit, evident, a semnat fiecare în biroul lui şi apoi fiecare şi-a trimis documentul, scanat (cam ce vedeţi în foto 1). Eu am semnat şi trimis documentul luni, pe 23 martie, astfel încât pe 25 martie să fie depus, din partea celor 8 state. Adevărul este că lipiţanii sunt nişte cai superbi”, a mai scris Adrian Cioroianu în postarea sa.