Muzica joacă un rol important în viaţa noastră şi adesea când suntem la muncă ne poate ajuta să ne concentrăm să fim mai eficienţi şi mai productivi. Aparent, de-a lungul timpului şi producătorii de lapte au încercat o strategie asemănătoare şi le-au pus văcuţelor muzică pentru a le relaxa şi pentru a obţine mai mult lapte. Un studiu a trecut de pragul intuiţiilor şi a dorit să testeze această teorie, oamenii de ştiinţă adunând date care sugereau că, în funcţie de tipul muzicii, văcuţele chiar puteau produce o cantitate mai mare de lapte, notează NPR.
Acest studiu efectuat de către Universitatea Leicester din Marea Britanie a descoperit că cântecele lente, care ating până la 100 de bpm (n.r beats per minute) reduc stresul pe care îl resimit vacile şi duce la o creştere a productivităţii, în medie, cu trei procente. Această limită a dat naştere unui playlist interesant: „Back in the U.S.S.R” de la The Beatles; „Space Cowboy” de la Jamiroquai sau „Pumping on Your Stereo” de la Supergrass.
„Se pare că muzica lentă a avut ca efect atenuarea stresului şi relaxarea animalelor, ceea ce a dus la un randament mai mare al producţiei de lapte”, explică Adrian North, unul dintre psihologii din spatele acestui studiu.
Anne Marie de Passille, o cercetătoare din Canada specializată în comportamentul şi bunăstarea bovinelor, explică faptul că nu a mai existat o altă echipă de cercetători care să reia experimentele pe care le-a condus Adrian North şi, din această cauză, există o serie de îndoieli legate de rezultatele obţinute. De asemenea, scara la care care acel experiment a avut loc, vorbim aici de numărul mari de animale, ridică costuri financiare mult prea mari pentru a putea fi repetat în prezent.
Citeşte şi: