NASA Earth Observatory a dat publicităţii două imagini, înregistrate de satelitul Landsat 8, care arată schimbările dramatice la nivelul gheţii şi zăpezii în extremitatea nordică a peninsulei antarctice.
O imagine din 4 februarie din Insula Eagle, în apropiere de Argentina, arată zona acoperită de zăpadă şi gheaţă. O altă imagine din 13 februarie, din aceeaşi zonă, arată efectul încălzirii puternice: unele părţi sunt maronii, ceea ce arată că nu mai este deloc zăpadă, iar în altele apar porţiuni de culoare albastră, ceea ce înseamnă topirea masivă a zăpezii şi gheţii în zonă şi transformarea în lacuri.
Credit foto: NASA Earth Observatory
„Nu am văzut niciodată până acum gheaţa topindu-se atât de rapid în Antarctica”, a afirmat Mauri Pelto, glaciolog la Nichols College din Massachusetts, într-un comunicat de presă al NASA, citat de CNET.
Insula Eagle nu este departe de staţia de cercetare argentiniană Esperanza, unde în 6 februarie s-a înregistrat un record de temperatură de 20,7 grade Celsius. Din cauza căldurii, o bucată de gheaţă cât statul Malta s-a rupt din gheţarul Pine Island.
Un comitet al Organizaţiei Meteorologice Mondiale încă verifică recordul de temperatură, însă rezultatele încălzirii sunt vizibile din imaginile din satelit. Valul de căldură neobişnuit a determinat topierea a circa 20% din acumularea sezonieră de zăpadă din insula Eagle, în numai câteva zile.
Glaciologul a afirmat că situaţia nu este una izolată şi că astfel de evenimente „devin din ce în ce mai frecvente”.
Cel mai friguros loc de pe planeta noastră a fost considerat până în prezent ca fiind într-o depresiune muntoasă din Antarctica, la o altitudine de 3.900 de metri, unde un satelit a înregistrat o temperatură de minus 93,2 grade Celsius, în 10 august 2010.