Melcul sensibil la temperatură – Craspedotropis gretathunberga – a fost descoperit recent de oamenii de ştiinţă pe insula Borneo, în apropierea Malaeziei.
„Melcul recent descoperit aparţine aşa-numitelor caenogastropode, un grup de melci de pământ cunoscut a fi sensibil la secetă, la temperaturi extreme şi la degradarea pădurilor”, a declarat Menno Schilthuizen, membru al grupului de cercetare ştiinţifică Taxon Expeditions, într-un comunicat de presă.
Credit foto: Taxon Expeditions
Moluştele cu o lungime de 2 mm, care au tentacule cenuşii şi o cochilie concavă, au fost numite după Greta Thunberg, deoarece, spun cei care le-au descoperit, au fost forţate să „rezolve problemele pe care nu le-au creat”.
„Numirea acestui melc după Greta Thunberg este modul nostru de a recunoaşte că generaţia ei va fi responsabilă pentru remedierea problemelor pe care nu le-a creat. Şi o promisiune că oameni din toate generaţiile i se vor alătura pentru a o ajuta”, a explicat cercetătorul J.P. Lim, membru al aceluiaşi grup de cercetare ştiinţifică.
Greta Thunberg le-a transmis oamenilor de ştiinţă că este „încântată” că melcul a fost numit după ea, potrivit Mediafax.
Nu este singura vietate care a fost denumită după activista pentru mediu. Anul trecut, un gândac nou descoperit în Kenya, care măsoară mai puţin de 1 mm în lungime, nu are aripi sau ochi, dar are două antene lungi, a fost denumit după Greta Thunberg.