Home » Natură » Descoperirea unor cercetători: copacilor le ”bate inima”

Descoperirea unor cercetători: copacilor le ”bate inima”

Descoperirea unor cercetători: copacilor le ”bate inima”
Publicat: 24.02.2020
Există un număr uriaş de creaturi pe Pământ, fiecare cu o serie de caracteristici specifice, iar un astfel de tip de organisme vii sunt plantele şi copacii. Chiar dacă nu umblă, nu au rinichi sau ficat, ele au propriul set de „organe”, potrivit disclose.tv.

Deşi un copac nu are inimă, ideea că au propria pulsaţie şi ritm nu este atât de deplasată precum ar crede unii oameni. Un studiu realizat de András Zlinszky, Bence Molnár şi Anders S. Barfod din Ungaria şi Danemarca arată că o anumită bătaie similară cu cea a inimii este prezentă la copaci.

Pentru a găsi această bătaie ascunsă a inimiii, cercetătorii au folosit metode tehnologice avansate, cum ar fi scanare terestră cu laser pentru a monitoriza mişcarea a 20 de tipuri diferite de copaci. Rezultate au şocat pe toată lumea şi au indicat că noaptea, în timp ce copacii dormeaua, aveau o pulsaţie în tot trunchiul, la fel ca oamenii şi alte creaturi.

Chiar dacă pulsaţiile nu sunt bătăi propriu-zise ale inimii, rolul este acelaşi şi anume acela de a menţine un ritm şi de a pompa lichide în tot trunchiul. Pulsaţiile descoperite de cercetători vin de la faptul că trunchiul copacului pompează şi distribuie apă în tot organismul, la fel cum inima pompează sângele.

Natura este mult mai complexă

A fost crezut mult timp că, prin osmoză, copacii distribuie apa însă noile descoperiri arată contrariul. Acest lucru ar putea schimba pentru totdeauna felul în care oamenii văd şi înţeleg copacii. Prin urmare, multe lucruri s-ar putea schimba acum. „Bătăile inimii” în sine erau destul de încete şi constante, unele dintre ele se produceau la câteva ore. Chiar şi aşa, este o descoperire extraordinară care dovedeşte că natura este mult mai complexă decât şi-ar fi putut imagina lumea, potrivit Mediafax.

Studiul a arătat nu doar bătăile inimii, ci şi faptul că se mişcă destul de mult în timpul nopţii copacii, mult mai mult decât oamenii au crezut iniţial. Multor specii de copaci le-au căzut frunzele după ce soarele a apus, formând un strat de zece centimetri. Când se întâmplă asta este deoarece copacii dorm (o altă trăsătură umană/animală) şi intră în propriul lor ritm circadian (ritm biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism – n.r.). Acest fenomen este cunoscut ca „mişcarea circadiană a frunzelor”, care este incredibil de urmărit.

Copacii şi plantele sunt cele mai misterioare organisme vii care ascund multe informaţii şi au destul de multe secrete ce urmează să fie descoperite. Unii spun chiar că au abilitatea de a plânge şi de a simţi durerea copacii, iar dacă acest lucru ar fi adevărat ar schimba lumea. Sunt multe lucruri de descoperit şi multe studii de realizat care vor dezvălui mai multe răspunsuri despre misterioasa şi fascinanta lume a plantelor şi copacilor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase