În întreaga lume există (însemnând şi traiul în captivitate) mai puţin de 100.000 de girafe din nouă specii. Din păcate, unele specii mai au doar câteva sute de exemplare.
Ştiaţi că prima girafă a fost adusă în Europa în anul 46 de către Iulius Cezar? A primit-o cadou de la Cleopatra, după victoria acestuia din Egipt, iar romanii din Europa au considerat girafa un animal atât de ciudat încât l-au denumit „cameleopard”.
Dacă ţi-am stârnit curiozitatea, îţi prezentăm mai jos 10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre girafe:
1) Girafele trăiesc în habitate din savanele semiaride ale Africii, unde hoinăresc pe câmpiile deschise sau prin păduri. Dorm foarte puţin, în reprize de 10 minute, uneori chiar şi în picioare, perioada cumulată de odihnă în decursul unei zile fiind între 30 de minute şi patru ore.
Credit foto: Shutterstock
2) Extrem de populari pentru gâturile lor lungi, aceşti giganţi blânzi sunt cele mai înalte animale terestre. Un mascul adult poate creşte până la aproximativ 5,5 metri, fiind mai înalt decât trei oameni la un loc. Gâtul poate măsura până la doi metri, dar este alcătuit tot din şapte vertebre, cât au oamenii.
3) Datorită înălţimii, girafele sunt extrem de atente la posibilii prădători, precum leii şi hienele. Totodată, vederea lor excelentă le permite să observe, de la depărtare, şi fiarele flămânde. Pentru a doborî la Pământ o girafă este nevoie de câţiva lei.
4) Pentru că sunt erbivore, girafele mănâncă doar plante. Hrana lor preferată este salcâmul, astfel că îşi folosesc gâturile lungi pentru a ajunge la frunzele şi mugurii din vârfurile acestor copaci. Totodată, limbile lor lungi (care cresc până la 53 cm) le ajută să tragă în jos frunzele aflate la înălţime. Pielea extrem de groasă le permite să se deplaseze, fără probleme, printre arbuşti cu spini.
5) Masculii au un apetit atât de mare încât îşi petrec cea mai mare parte a timpului mâncând, ajungând să înghită până la 45 kg de frunze şi crenguţe pe zi. Înainte de împerechere, îşi folosesc limba pentru a gusta urina femelelor.
6) Deşi pot să mânânce foarte mult, girafele nu beau multă apă. Acest lucru se datorează faptului că obţin cea mai mare parte din apă din mesele cu frunze, astfel că trebuie să bea doar o dată la câteva zile. Adăpatul este şi o acţiune periculoasă pentru girafe, din cauza crocodililor, cei mai temuţi duşmani pentru acestea, care profită de poziţia lor atunci când beau apă.
Credit foto: Shutterstock
7) Girafele sunt animale extrem de sociabile (au şi o inimă mare, care măsoară în jur de 60 cm şi cântăreşte peste 10 kilograme), astfel că se plimbă în grupuri. Aceste grupuri, numite turnuri, sunt alcătuite în jur de 15 membri conduşi de un mascul adult. Ceilalţi membri sunt femele şi masculi tineri.
8) Pentru a vedea cine este mai puternic, masculii se luptă, folosind capetele şi gâturile lor lungi. Aceste lupte nu sunt de obicei periculoase şi se termină atunci când unul dintre masculi pleacă, acceptând astfel înfrângerea. În privinţa relaţiilor sexuale, masculii sunt bisexuali, jumătate dintre ei având raporturi cu alţi masculi, nu doar cu femelele.
9) După o perioadă de gestaţie care poate ajunge până la 15 luni, femelele girafă dau naştere în picioare, astfel că nou-născuţii (de cca. 70 kg) cad pe pământ de la o înălţime de 1,5 metri. Acest lucru nu le este însă dăunător deoarece în numai 30 de minute de la naştere pot sta în picioare, iar câteva ore mai târziu pot deja să alerge cu mamele lor.
10) Aceste creaturi frumoase trăiesc în jur de 25 de ani în sălbăticie, unde, din cauza condiţiilor periculoase, ajung la maturitate mai puţin de 50% dintre exemplarele născute. Precum alte animale, în captivitate girafele trăiesc mai mult, putând să ajungă şi la vârsta de 40 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Secretul genetic al girafei, cel mai faimos şi graţios gigant al savanei africane, a fost elucidat
Okapi – o misterioasă creatură a junglei
Atlasul creaturilor ciudate: 13 animale despre care nu ştiai că există