Incendiile de vegetaţie din Australia atrag atenţia mass mediei şi a oamenilor din întreaga lume, accentul fiind adesea pus pe pierderile de vieţi omeneşti, dar şi pe distrugerea ecosistemelor din zonele afectate. Deşi ceea ce se întâmplă în Australia poate părea îndepărtat şi ca urmare nu ar putea să ne afecteze pe noi, aici în România, oamenii de ştiinţă nu sunt de accord şi iau în calcul posibilitatea ca emisiile de dioxid de carbon ale incendiilor să accentueze problemele cauzate de către încălzirea globală, notează Futurism.
Pe lângă problemele cauzate de către emisiile de carbon, pe care le putem plasa într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, oamenii de ştiinţă subliniază că incendiile afectează evoluţiile stării vremii la nivel global. Astfel, norii de fum care se ridică în atmosferă din cauza temperaturii lor ridicate generează propriul sistem meteorologic din care fac parte norii pirocolumbinus.
Pe lângă particulele de cenuşă care se ridică de la sol din cauza temperaturii, trebuie luate în calcul şi substanţele chimice periculoase generate de către incendii care vor ajunge din nou pe sol sub forma ploii în Australia sau în alte regiuni de pe glob.
Citeşte şi:
De ce ard pădurile în Australia? Analiză New York Times: ”Un Cernobîl al crizei climatice”
Incendiile din Australia afectează gheţarii din Noua Zeelandă
Schimbarea anotimpurilor ar putea crea noi probleme în Australia
Incendiile din Australia. Greta Thunberg critică Guvernul de la Canberra