Înşelătorie? O fosilă a unui păianjen gigant s-a dovedit a fi o fosilă de rac pe care au fost pictate picioare
Cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Dalian, China, au crezut că au reuşit să scoată la lumină o fosilă extrem de bine conservată a unui păianjen din perioada cretacică, din nefericire pentru aceştia, o analiză mai atentă a relevat faptul că în posesia lor se află o fosilă prost conservată a unui rac de râu căreia i-au fost pictate picioare, notează Science Alert.
Cel care a identificat acest fals a fost paleontologul Chungkun Shih, de la Universitatea Normală din Beijing, acesta realizând că fosilele de rac de râu pot fi găsite în zone similare precum cea în care a fost găsit „păianjenul”. De asemenea, ce a atras atenţia cercetătorului a fost faptul că desenul nu era corect din punct de vedere anatomic, cu precizarea că acest lucru este vizibil doar pentru cei familiarizaţi cu biologia păianjenilor. „Abia când analizezi la microscop şi priveşti în detaliu, îţi dai seama că există lucruri în mod clar în neregulă. Şi, bineînţeles, oamenii care au descoperit-o sunt paleontologi foarte buni, dar nu sunt experţi în păianjeni”, explică paleontologul.
Falsificarea fosilelor se dovedeşte a fi o practică răspândită în întreaga lume, China în particular. Un raport din 2010 arăta că o parte importantă din fosilele care pot fi găsite în muzeele din China sunt falsuri. Cercetătorii sunt de părere că fosilele falsificate sunt create pentru a înşela turiştii şi colecţionarii fără experienţă şi nu neapărat oamenii de ştiinţă.
Citeşte şi: