În ciuda faptului că mările şi ocenele acoperă aproximativ trei sferturi din suprafaţa planetei, cunoştinţele despre ceea ce se află pe fundul acestora sunt limitate din cauza faptului că explorarea acestor regiuni este greu de realizat.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că în cele mai adânci porţiuni le oceanelor s-ar afla ecosisteme, formate din animale şi microbi care au evoluat independent de celelalte forme de viaţă, care se află în pericol din cauza mineritului, notează Futurism.
În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite se ocupă de elaborarea unui cadru legislativ care să permită companiilor private să exploateze resursele care se află pe fundul oceanelor. Experţii sunt de părere că aceste viitoare operaţiuni miniere vor reprezenta un pericol pentru animalele şi a ecosistemele din care acestea fac parte.
Mineritul pe fundul oceanului poate urma două direcţii: exploatarea metalelor preţioase din rifturile termale şi nodulii polimetalici. Cei din urmă pot repezenta o sursă extrem de importantă de metale pentru tehnologiile viitorului deoarece conţin urme de cupru, mangan, nichel şi cobalt.
Din păcate, în ciuda potenţialei valori economice, trebuie să luăm în calcul şi faptul că aceşti nodului pot fi parte a unor ecosisteme, iar exploatarea lor poate duce la sfârşitul acestora.
Naţiunile Unite au amânat cu încă un an adoptarea legislaţiei care să reglementeze mineritul pe fundul oceanelor, totuşi, expediţiile şi echipamentele companiilor private pentru aproximarea resurselor disponibile au început deja.
Citeşte şi:
Titanicul a început să fie descompus de către microorganismele marine
O capcană gigantică va fi amplasată pentru a aduna deşeurile de plastic din ocean