Angajaţii Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS), agenţia care se ocupă de animalele care sfârşesc pe plajele din Scoţia, au realizat o necropsie asupra unui caşalot şi au descoperit că în stomacul acestuia se aflau 100 de kilograme de deşeuri: plase de pescuit, frânghii sau obiecte din plastic, notează Live Science.
Oficialii scoţieni precizează faptul că acest caşalot din specia Physeter macrocephalus avea aproximativ 20 de tone şi era în viaţă atunci când a eşuat pe plajă, murind însă la scurt timp. Necropsia animalului a fost efectuată la 48 de ore de la maortea acestuia, atunci când cercetătorii au ajuns pe plajă interiorul acestuia „explodase”. După cum explică oamenii de ştiinţă, pielea balenelor este un bun izolator, ceea ce conduce către situaţia în care gazul produs de bacterii să nu găsească orificii pe unde să părăsească corpul, iar presiunea acumulată este eliberată prin explozia carcasei.
Cazul acestui caşalot este neobişnuit datorită cantităţii mari de plastic şi alte deşeuri găsite în stomcacul acestuia, un studiu publicat în ianuarie 2019 în Nature arată că, în general, balenele eşuate pe plajele Regatului Unit prezintă particule microscopice de plastic în ţesuturi. După cum explică şi reprezentanţii SMASS, o cantitate atât de mare este o anomalie.
Credit foto: Scottish Marine Animal Stranding Scheme
Analiza deşeurilor a relevat faptul că acestea proveneau din activităţile de pescuit, cât şi din activităţi umane care au loc pe uscat. În mod supinzător, această cantitate gigantică de deşeuri nu afecta sănătatea caşalotului în mod evident, după cum a stabilit necropsia.
Citeşte şi: