O bucată de gheaţă veche de două milioane de ani oferă indicii cu privire la istoria gazelor cu efect de seră

01 11. 2019, 09:00

This browser does not support the video element.

O echipă interaţională de cercetători a reuşit să obţină şi să analizeze cea mai veche bucată de gheaţă, aceasta având vârsta de două milioane de ani, fiind mult mai veche faţă de cea care deţinea recordul anterior, de 800.000 de ani. Analiza acestei bucăţi de gheaţă oferă posibilitatea unei mai bune înţelegeri a prezenţei gazelor cu efect de seră asupra climei Pământului primordial, notează Phys.

Studierea bucăţilor de gheaţă antice a relevat existenţa unei legături între nivelul de dioxid de carbon din atmosferă şi evoluţia temperaturilor în Antarctica, locul de unde aceste mostre au fost obţinute, şi temperaturile la nivel global.

Cea mai veche bucată de gheaţă a fost obţinută din dealurile Allan, în timpul unei misiuni ştiinţifice desfăşurată în regiune în sezonul 2015-2016. Au fost necesare două săptămâni de foraj pentru ca oamenii de ştiinţă să poată obţine această mostră, de la o adâncime de 200 de metri. Această zonă este cunoscută în mediul academic, dar şi de către publicul larg, datorită meteoriţilor antici descoperiţi acolo.

Cercetătorii vor să revină în zona dealurilor Allan, situate la circa 210 km de staţia americană de cercetare din Antarctica, pentru a obţine o cantitate mai mare de mostre de gheaţă cu o vechime de două milioane de ani şi, dacă este posibil, să identifice mostre şi mai vechi. „Nu ştim limita de vârstă în această zonă”, a spus profesorul Ed Brook, de la Universitatea Oregon. „În unele locuri, poate fi mult mai veche (n.r. gheaţa). De aceea ne întoarcem. Depăşirea limitei de peste două milioane de ani ar fi un succes uimitor.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citeşte şi:

În gheaţa din Antarctica au fost descoperite urme de praf cosmic extrem de rar

O bază ”fantomă” din Antarctica îşi continuă activitatea fără prezenţa umană

Oamenii de ştiinţă au găsit explicaţia pentru apariţia găurilor din gheaţa antarctică

Temperaturile neobişnuit de mari din Antarctica influenţează vremea din Australia