Cercetătorii de la NASA au anunţat că gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a atins cea mai mică dimensiune în comparaţie cu anul 1982, atunci când a început măsurarea acesteia, notează Space.
În mod obişnuit, pornind de la datele colectate în anii anteriori deasupra Antarcticii, gaura din stratul de ozon ar fi trebuit să atingă o suprafaţă de aproximativ 20 de milioane de kilometri pătraţi. În comparaţie, gaura din stratul de ozon ar fi trebuit să aibă o suprafaţă un pic mai mare decât cea a Canadei şi Statelor Unite, luate împreună. Măsurătorile recente au dezvăluit că suprafaţa actuală a găurii se ridică la doar 10 milioane de kilomtri pătraţi.
Această reducere a suprafeţei este datorată vremii neobişnuit de calde din emisfera sudică. „Această încălzire care a avut loc este o veste excelentă pentru emisfera sudică, deoarece ozonul va fi mai ridicat, iar nivelul UV va fi scăzut”, a explicat Paul Newman, cercetător-şef pentru ştiinţe ale Pământului de la Institutul Goddard al NASA din Maryland, SUA.
Credit foto: NASA GoddardKaty/Mersmann
Creşterea temperaturilor care a avut loc în emisfera sudică opreşte reacţiile chimice care duc la distrugerea stratului de ozon. În lunile de iarnă, norii tind să se formeze în stratosferă, într-un interval de 10-50 de kilometri deasupra Pământului. În acest interval de altitudine, lumina solară descompune gazul de clor în atomi de clor; reactivitatea crescută a acestor atomi duce la distrugerea moleculelor de azot.
În acest punct, în care creşterea temperaturilor duce la repararea găurii din stratosferă, apare întrebarea legată de efectul benfic al efectului de seră asupra acesteia. Dr. Newman explică faptul că continuarea eliberării de dioxid de carbon în atmosferă, unul din gazele care stau la baza efectului de seră, duce la răcirea stratului inferior stratosferei: troposfera. Astfel, pe termen mediu şi lung, efectele pozitive ale încălzirii din emisfera sudică pot fi anulate.
Citeşte şi:
Temperaturile neobişnuit de mari din Antarctica influenţează vremea din Australia
Gaura din stratul de ozon ar putea fi vindecată complet curând