Fiecare european foloseşte zilnic echivalentul a patru căzi de baie pline cu apă pentru electricitatea consumată

22 10. 2019, 08:29

Pentru asigurarea zilnică a necesarului de electricitate pentru fiecare european sunt necesari mai mult de 1.300 de litri de apă, suficient cât să umpli patru căzi de baie, potrivit raportului citat de Bloomberg

„Pentru Uniunea Europeană, să decarbonizeze şi să mărească ponderea surselor regenerabile de energie este nevoie să se formuleze politici care să ţină cont de folosirea apei în sursele de energie”, se arată în analiza coordonată de către cercetătorul Davy Vanham. Panourile solare, eolienele, platformele energetice geotermale şi hidrocentralele de pe râuri însumează o „mică fracţiune” din apa folosită comparativ cu se consumă în centralele termice tradiţionale şi biocumbustibili, a afirmat acesta.

Aceste descoperiri atrag atenţia supra competiţiei în creştere pentru asigurarea resursele de apă între gospodării, industrie şi agricultură. Schimbările climatice au contribuit la scăderea nivelurilor de ploi, lucru care se resfrânge şi asupra asigurării rezervelor de apă necesare în categoriile mai sus menţionate.

Cărbunele, petrolul şi centralele nucleare consumă circa 30% din apă pentru a produce electricitatea necesară consumului europenilor. Spre comparaţie, toate sursele de energie regenerabilă (incluzând panouri solare, eoliene, platformele energetice geotermale şi hidrocentralele de pe râuri) necesită numai 1,7% din apă. Din această cauză, „alegerea energiilor regenerabile care trebuie promovate este esenţială pentru diminuarea stresului legat de apă şi menţinerea ecosistemelor şi serviciilor lor”. Politicile de investiţii energetice viitoare trebuie să ia în considerare ce surse regenerabile implică un consum de apă cât mai redus, afirmă autorii lucrării.

Centralele de energie termică au nevoie de apă pentru a răci reacţiile şi folosesc aburii pentru a converti turbinele gigantice pentru electricitate. Panourile solare şi turbinele eoliene pot converti razele soarelui şi curenţii de aer direct în electricitate fără să producă căldură reziduală. 

În studiul lor, cercetătorii au analizat date despre energia consumată şi generată în cele 28 de ţări membre UE, coroborându-le cu informaţii legate de schimbările climatice şi resursele de apă. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Războaiele pentru apă: una dintre marile provocări ale viitorului

Prima HARTĂ cu rezervoarele de apă dulce ale Pământului

Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile

Apa cifrul secret al vietii