A fost surprins un nou ”mecanism” de vânătoare al balenelor
Biologii marini de la Universitatea Hawaii au surpins, în premieră, un comportament de vânătoare necunscut al balenelor cu cocoaşă, Megaptera novaeangliae. Cu ajutorul dronelor, oamenii de ştiinţă au stabilit că aceste mamifere marine folosesc „plase” din bule pentru a prinde peşte, notează Science Alert.
„Avem două unghiuri. Perspectiva dronei ne arată aceste plase şi modul în care bulele încep să iasă la suprafaţă şi cum animalele ies prin plasă cu bule pe măsură ce ies la suprafaţă, în timp ce camerele de pe balene ne arată perspectiva animalului”, a explicat Lars Bejder, expert în cadrul Programului de Studiu al Mamiferelor Marine din cadrul Universităţii Hawaii.
Observaţiile de-a lungul anilor asupra ciclului de viaţă al balenelor cu cocoaşă, oamenii de ştiinţă au aflat că aceste balene migrează spre Alaska în timpul verii şi se întorc în Hawaii iarna, pentru a se reproduce şi pentru a-şi creşte puii. Pentru a migra dinspre Alaska către Hawaii, balenele au nevoie de energie şi nutrienţi pe care îi obţin din krill, crustacee.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că balenele care folosesc această tehnică este mai degrabă învăţată de către balene, mare parte dintre acestea folosind alte tehnici. De asemenea, oamenii de ştiinţă au subliniat faptul că pentru ca această tehnică să fie eficientă este nevoie de cooperarea a două sau mai multe balene.
Balenele cu cocoaşă au fost puse pe lista speciilor aflate în pericol şi din această cauză, în anul 1985, a fost interzisă capturarea acestora, această măsură s-a dovedit benefică.
Citeşte şi: