Locuitorii unui oraş din Federaţia Rusă vor să se refugieze în Canada pentru a scăpa de poluare
În funcţie de regiunea geografică în care locuim şi de activitatea industrială care a avut sau nu a avut loc acolo, poluarea poate reprezenta o realitate mai mult sau mai puţin dureroasă. Unul din cazurile în care poluarea atinge proporţii dramatice este cel al oraşului Kiselyovsk din Federaţia Rusă. Locuitorii acestei localităţi se află în situaţia în care poluarea i-a adus în punctul în care trebuie să se refugieze din cauza condiţiilor de mediu tot mai neospitaliere, notează Futurism.
Locuitorii din Kiselyovsk fac eforturi uriaşe pentru a atrage atenţia premierului canadian, Justin Trudeau, pentru a le accepta solicitarea de azil. Aceştia argumentează că poluarea, care adesea a luat forma unei zăpezi gri-negre, cauzată de către exploatarea minieră de suprafaţă a cărbunelui reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.
Conform diferiţilor experţi şi publicaţii care au anlizat situaţia din Kiselyovsk, în jur de 80% dintre rezidenţi locuiesc în apropiere zonei de exploatare a cărbunelui şi, în consecinţă, rezerva de apă şi atmosfera sunt extrem de contaminate. În această comunitate cazurile de cancer şi tuberculoză sunt comune, iar speranţa de viaţă a scăzut simţitor.
„Am ales Canada deoarece climatul din acea regiune este asemănător cu cel din regiunea noastră”, explică unul dintre liderii comunităţii.
Din păcate pentru locuitorii din Kiselyovsk, răspunsul autorităţilor canadiene s-ar putea să fie unul negativ şi asta din din două motive. În primul rând, argumentează experţii, autorităţilor consideră că Federaţia Rusă are un teritoriu îndeajuns de mare pentru a permite relocare celor care fug de poluare pe teritoriul său. În doilea rând, autorităţile canadiene nu acceptă, în mod obişnuit, refugiaţii care îşi părăsesc casele din cauza condiţiilor de mediu.
Sharry Aiken, profesoară de Drept al Universităţii Queens din Canada, arguemntează că astfel de politici, precum cele practicate de către guvernul canadian, trebuie aduse la zi pentru a putea răspunde la problemele pe care o planetă tot mai neospitalieră le ridică.
Citeşte şi: