Dinozaurii T-Rex îşi controlau temperatura corpului cu ajutorul unor găuri din craniu
De la descoperirea primelor fosile de Tyrannosaurus Rex, oamenii de ştiinţă au descoperit în craniile acestora găuri, ferestre dorso-temporale, utilitatea acestora fiind supusă unor ample dezbaterii şi controverse.
Teoria care se bucură de cel mai larg sprijin în lumea ştiinţifică explică existenţa acestor orificii prin rolul acestora în susţinerea maxilarului. Astfel, din acea regiuni ar fi pornit o serie de muşchi care ar fi permis controlarea mai eficientă a maxilarului. Cercetătorul Casey Holliday, profesor de anatomie în cadrul Universităţii Missouri, contestă această teorie, notează Futurity.
Biologii au combinat studiul fosilelor de T-Rex cu studierea aligatorilor, între cele două specii existând o relaţie de rudenie şi, la fel de important, ambele specii prezintă respectivele găuri în craniu. Oamenii de ştiinţă au teoretizat că prin studierea crocodililor vor putea să extindă concluziile şi asupra dinouzaurilor.
Folsind camerele cu viziune termală pentru a studia reptilele de la Ferma de Aligatori St. Augustine din Florida, cercetătorii au observat că în regiuniea studiată se aflau o mulţime de vase de sânge pe care animalele le foloseau pentru a-şi controla temperatura corporală.
„Temperatura unui aligator depinde de mediul înconjurător”, explică Kent Vliet, membru al Departamentului de Biologie al Universităţii Florida. „Astfel, atunci când am observat că temperatura din mediul înconjurător era scăzută, aligatorii foloseau găurile respective pentru a se încălzi, imaginile noastre termale arătau zone fiebinţi acolo unde erau localizate găurile”, a mai adăugat acesta.
Folosind imaginile termale ale aligatorilor şi după examinarea fosilelor de dinozauri pentru a vedea modul în care craniile reptilelor au evoluat de-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au putut stabili similitudinile dintre cele două specii şi, implict, au putut extinde explicaţie legată de modul în care găurile din craniu sunt folosite pentru a regla temperatura şi asupra T-Rex.
Studiul citat a fost publicat în The Anatomical Record.
Citeşte şi:
Un dinozaur mai mare decât T. rex a fost descoperit în Italia
Încă o descoperire remarcabilă cu privire la fiorosul T. rex: nu doar membrele superioare erau mici