Sezonul de împerechere al aricilor se întinde din aprilie până în septembrie. Poliţia germană a primit mai multe telefoane cu reclamaţii legate de zgomotele care veneau din grădini pe timpul nopţii. Plângerile semnalau fie faptul că vecinii se manifestă prea zgomotos în timpul sexului ori că un animal a fost rănit sau că e posibil să fie un hoţ în grădină.
Echipajele trimise de serviciile de urgenţă au raportat în cele mai multe cazuri că sursa zgomotelor ar fi fost arici care se împerechează.
Problema a ajuns să aibă şi propria etichetă pe internet #igelsex, care se traduce ”sexarici”. Au apărut chiar şi filmări care dovedesc faptul că autorii pângerilor nu exagerau.
Într-un caz la o şcoală primară din Augsburg, în apropiere de Munchen, sunetele păreau să vină dintr-un spaţiu de joacă închis pe timpul nopţii şi declanşându-se semnale luminoase de siguranţă. Poliţia a investigat terenul împreună cu paznicul local pentru a găsi doar o pereche de arici.
La Kamenz, lângă Dresda, pompierii au făcut uz de utilajele de descarcerare pentru a deschide un tomberon pentru haine donate în scopuri umanitare ca să găsească arici care se împerecheau şi scoteau sunetele reclamate de localnici.
Poliţia răspunde în mod frecvent unor plângeri în urma cărora se ajunge la acest gen de concluzii arată revista Der Spiegel.
Împerecherea unui cuplu de arici poate să dureze ore întregi, sunetele scoase de aceştia incluzând gâfâit, şuierat, mârâituri şi ţipete.
Potrivit experţilor de la facultatea de medicină vetelinară din Universitatea Ludwig Maximilian, din Munchen, citaţi de the Guardian, ”aricii mârâie zgomotos în timpul ritualului de împerechere care poate să dureze ore întregi”, masculii fiind cei mai zgomotoşi. De altfel aricii pot produce sunete ascuţite şi atunci când îşi îngrijesc puii cum se poate vedea mai jos.
Specialiştii în arici au făcut apel la serviciile de urgenţă să evite să deranjeze vietăţile reclamate pentru a nu întrerupe procesul natural de împerechere.